Google Adsense Kodu

2018-2019 – Sosyal Politika – Final Sınavı

2018-2019 – Sosyal Politika – Final Sınavı

1. Aynı meslek ve sanat dalında faaliyet gösterenlerin üretim birlikleri şeklinde oluşturdukları yapılara ________ adı verilir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

2. Tarihi materyalizm, diyalektik, sınıf çatışması, artık değer teorisi ve kapitalizmin proleterya tarafından ortadan kaldırılacağı tezleri üzerine kurulu düşünce sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Sosyal politikanın uluslararası araçlarının en önemlisi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. __________, ekonomik yönden güçsüz bir kesim olarak nitelendirilerek sosyal politikaların kapsamı içinde yer alır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi bireylerin arzu etmedikleri halde normal çalışma sürelerinin altında çalışması durumu olarak tanımlanır?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi çalışma hakkı çerçevesinde düzenlenen sosyal politika tedbirlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangileri işsizliğin ekonomik etkilerindendir?

Doğru! Yanlış!

8. __________ , insani gelişme ve insanca yaşam için parasal olanakların yanı sıra temel ihtiyaçların karşılanabilmesi için ekonomik, sosyal ve kültürel bazı olanaklara sahip olmanın da gerekli olduğu fikrine dayanan yoksulluk türüdür. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

9. Yahudi bir kişinin Hristiyan bir kişi ile evli olması nedeniyle ayrımcılığa uğraması aşağıdaki ayrımcılık türlerinden hangisine bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi ILO’nun 102 sayılı Sosyal Güvenliğin Asgari Normlarına İlişkin Sözleşmesinde tarif edilen tehlikelerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

11. Yukarıdakilerden hangileri literatürde üzerinde en fazla durulan dışlanma biçimlerindendir?

Doğru! Yanlış!

12. Belirli gruplara karşı kurumsallaşmış yapılar, politikalar, uygulamalar ve gelenekler yoluyla bu gruplara karşı farklı veya ikinci dereceden koşullar, eğitim, ulaşım ve diğer hizmetlerdeki yetersizlikler şeklinde uygulanan ayrımcılığa ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. Türk toplumuna has olmak üzere “hemşehrilik” duygusu ile geliştirilen yardımlaşma yöntemleri aşağıdaki gruplardan hangisinde yer alır?

Doğru! Yanlış!

14. Sigortalının çalışma gücünü, bedenen veya ruhen bir daha iyileşemeyecek şekilde sürekli olarak ve belirli oranın üzerinde kaybetmesi ve bir daha çalışamaması haline ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmenin sosyal politika üzerindeki etkilerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi, sosyal politikanın altın çağı olarak bilinen 1945-1975 yılları arasındaki sosyal devlet yaklaşımının özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

17. Hukuka aykırı olarak ülkeye girmiş ve çalışmakta olan kaçak göçmen işçilere ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

18. Küreselleşmeyi, mal ve hizmet piyasaları ile birlikte mali piyasaların da bütünleştiği, ulusal ekonomilerin birbirlerine bağımlılıklarının arttığı çok yönlü bir ekonomik bütünleşme süreci olarak tanımlayan uluslararası kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. ILO’nun 138 sayılı İstihdama Kabulde Asgari Yaş Sözleşmesi’ne göre çalıştırılma yaşı en az kaçtır?

Doğru! Yanlış!

20. Düşük ücret, uzun çalışma süreleri ve ağır çalışma koşulları altında çalıştırılmalarının toplumsal tepkilere neden olması üzerine aşağıdaki ülkelerin hangisinden başlamak üzere kadınların çalışma yaşamında özel olarak korunmaları ile ilgili hukuki düzenlemeler yapılmaya başlanmıştır?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Sosyal Politika - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…