Google Adsense Kodu

2018-2019 – Klasik Mantık – Final Sınavı

2018-2019 – Klasik Mantık – Final Sınavı

1. III. Yüzyılda Organon yorumcusu olan ve Aristoteles’in altı kitabına “Retorik”, “Poetik” ve Porphyrios’un “İsoloji” adlı eserini ekleyen felsefeci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Kavramlardan yalnız biri, diğerinin tüm bireylerini içine alıyorsa aralarında ne tür bir ilişki vardır?

Doğru! Yanlış!

3. Kavram, bir önermede özne olarak kullanıldığı zaman (bazı insanlar gibi) ne olur?

Doğru! Yanlış!

4. Yüklemin yalnız bir konuya ait olduğunu belirtilen, Yalnız Ahmet sınavı geçebildi. örneğindeki önermelere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

5. "Ben hariç herkes ekonomi dersi alıyor." önermesi ne tür bir önermedir?

Doğru! Yanlış!

6. İslam dünyasında mantık çalışmaları Aristoteles’in eserlerinin hangi dile çevrilmesiyle başlamıştır?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdaki çıkarım ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

8. "Otobüse binerken sıraya girmedim çünkü birçok insan sıraya girmiyordu." diyerek sıraya girmemenin kabul edilebilir, ahlaki olduğunu savunmak hangi tür hatalı akıl yürütmeye bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

9. "Günde tek öğün yemek yemelisiniz, az da olsa üç öğün yemek yerseniz hasta olup ölürsünüz." diyen biri hangi tür hatalı akıl yürütme yapılmasına sebep olur?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdaki çıkarım aşağıdakilerden hangisinin bir örneğidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdaki çıkarım ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

12. Okulu kırmak istemeyen bir öğrencinin arkadaşlarından ayrı düşmemek için okulu kırmayı kabul etmesi hangi tür hatalı akıl yürütmeye bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

13. "Başka gezegenlerde hayat olduğunu ispatlayamazsın, o halde başka gezegenlerde hayat yoktur." önermesi hangi tür hatalı akıl yürütmeye bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdaki çıkarım ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

Bu soru iptal edilmiştir.

15. Aşağıdaki tasım hangi yanıltmacayı içerir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdaki çıkarım ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

17. ABD küresel ısınma tehlikesine karşı duyarlı olsaydı, Trump iklim Değişikliği Antlaşması’dan çekilmezdi. Trump iklim Değişikliği Antlaşması’dan çekildi. Öyleyse, ABD küresel ısınma tehlikesine karşı duyarlı değil. Yukarıdaki çıkarım aşağıdakilerden hangisinin bir örneğidir?

Doğru! Yanlış!

18. Büyük öncülü I, küçük öncülü II olan geçerli tasımın sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdaki çıkarım ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

20. İlk bakışta ikna edici görünen ama yakından bakıldığında kendilerini ele veren sahte çıkarımlara ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Klasik Mantık - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…