Google Adsense Kodu

2018-2019 – İnsan ve Toplum – Vize Sınavı

2018-2019 – İnsan ve Toplum – Vize Sınavı

1. Nasıl toplumda bir çeşitlilik varsa medya içeriklerinde de aynı çeşitlik söz konusudur. Medya, toplumdaki bu çeşitliliği aktaran bir organdır. Yukarıdaki yaklaşımı benimseyen birinin medya ile ilgili aşağıdakilerden hangisini söylemesi beklenir?

Doğru! Yanlış!

2. Grup araştırmalarında, genellikle bireyin kendi düşünce ve davranışlarını belirli nedenlere dayanarak değiştirmesi ve kendisinden farklı gördüğü grup normları yönünde düşünmesi ya da davranmasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

3. Hipodermik Şırınga Modelinin geçerliliğini savunan birinin yukarıdakilerden hangilerini söylemesi beklenir?

Doğru! Yanlış!

4. ________ ; bireyin kendi benliğini, başkalarının ona yönelik davranış, tepki ve eylemleri temelinde algılama sürecini ifade eder. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

5. Medyanın insanlara ne yaptığına değil, insanların medyayı ne amaçla kullandığına bakılması gerektiğini vurgulayan Kullanımlar ve Doyumlar yaklaşımının önde gelen ismi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıda, hakkında bilgiler verilen teorisyen aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdaki toplumsal gruplara ilişkin kavram-teorisyen eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

8. __________, mesajların doğrudan anlattıkları şeyleri değil, kendilerini anlamlı kılan gizli varsayımları ifade etmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

9. Aynı ağı paylaşan bireylerin zaman, mekân ve ulus devlet sınırlarının var olmadığı bir üst kimlik oluşturması ve küresel internet uzamının bir üyesi haline gelmesi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır?

Doğru! Yanlış!

10. Hedefleri olan, ortak ilgi ve değerlere sahip, toplumsal davranış normlarına göre karşılıklı roller oynayan bireylerin başkaları tarafından tanınan sürekli birlikteliğine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdaki kentlerden hangileri dünya ekonomisinin kontrol ve idare merkezleri olma durumuna göre çevre ülkelerde yer alan dünya kentleri arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi radikal ekolojik yaklaşımlardan olan Derin Ekoloji Yaklaşımının ilkeleri arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıda hakkında bilgiler verilen yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Çevrecilik ve radikal ekoloji ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

15. 1972 yılında Stockholm’de düzenlenen İnsan Çevresi Konferansının genel sekreteri Maurice Strong tarafından ortaya konulan ve bir dizi deneysel araştırma yazılarından oluşan çevrecilik yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Kentlerin büyümesini rekabete dayanan istila ve yerinden etme süreçleriyle açıklayan kent teorisyeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Türkiye’nin kentleşme deneyimi göz önüne alındığında, aşağıdaki gelişmelerin hangi döneme ait olduğu söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

18. Dünya kentleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

19. Chicago Okulu teorisyenlerinden Robert Ezra Park’a göre, kentin ________ düzeyi, konut, mahalle, alışveriş merkezleri ve ticaret alanı gibi alanları ifade etmektedir. ________ düzeyi ise, bu yapı üzerine kurulu olan değer, norm, örf ve adetler temelinde gelişen bir yapıdır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangisi sırasıyla ve doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

20. Ekofeminizmle ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İnsan ve Toplum - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…