Google Adsense Kodu

2018-2019 – İnsan ve Toplum – Final Sınavı

2018-2019 – İnsan ve Toplum – Final Sınavı

1. Otoriter lider ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2. Henri Lefebvre kapitalist toplumlarda kentsel mekânın ikili bir işleve sahip olduğunu belirtmiştir. Lefebvre’ye göre, ________ mekan, günlük yaşam pratiklerini gerçekleştirip yaşamımızı sürdürdüğümüz bir alanı ifade ederken; ________ mekan ise mekanın kar ve rant elde edilen bir araca dönüşmesini ifade etmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangisi sırasıyla ve doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdaki yaklaşımlardan hangileri radikal ekolojik yaklaşımlar arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

4. Medyanın; egemen sınıfın çıkarlarını koruyan, meşrulaştıran ve pekiştiren bir işleve sahip olduğunu savunan birisinin aşağıdaki yaklaşımlardan hangisini benimsediği söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

5. Doğurganlıktaki genel azalma, teknik, bilimsel, endüstriyel ve ticari ilerlemenin getirdiği yeni zevk kaynaklarına, daha çok sayıda insanın ulaşabilmesinin sonucudur ve bu kaynaklara yalnızca maddi imkânı olanlar ulaşabilir. Yukarıdaki düşünceyi savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Uluslararası göç hareketinin modern sanayi toplumlarının işgücü talebinden ileri geldiğini savunan ve 1970’li yılların sonlarında Michael J. Piore tarafından geliştirilen göç kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. __________, bir yıllık süre içinde, bir nüfusta meydana gelen ölüm sayısının, her 1000 yaşayan kişiye düşen oranıdır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

8. Göç ölçümleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıda hakkında bilgiler verilen göç kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangileri nüfus kuramcılarından Dumont tarafından ortaya koyulan Sosyal Damarlar Yaklaşımının savunuları arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

11. Göçmen ilişkiler ağı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

12. Göçü, kapitalist gelişme sürecinde ortaya çıkan düzensizliklerin ve bozulmaların doğal bir sonucu, merkez ve çevre arasında bağımlılık ilişkileri çerçevesinde ortaya çıkan bir olgu olarak değerlendiren kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Bir siyaset biçimini ifade etmek amacıyla, 1971 yılında ilk kez çok kültürcülük kavramını kullanan ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıda hakkında bilgilerin verildiği dönem, sağlık sosyolojisinin hangi dönemidir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangileri Alman tarzı vatandaşlık anlayışının unsurları arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

16. __________, tıbbın önceden tıbbi sayılmayan alanlarının tıplaştırıİması ve önceden tıbbi olduğu düşünülmeyen konularda uzman olduğunu iddia ederek tıbbın kapsamını bu alanları da içine alacak şekilde genişletilmesini ifade eder. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi homojen bir ulusla tanımlanan klasik vatandaşlık anlayışının değişmeye başlamasının nedenleri arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

18. __________, hâkimiyeti oluşturan tüm kültürel yapıların evrim geçirerek, yeni bir kalıp içinde karışmasını ve yeniden oluşmasını ifade etmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

19. Tıbbın tedavi ettiği hastaları edilgen nesneler olarak gördüğü ve sağlık görevlilerinin hastaların algıları, duyguları ve düşünceleri konusunda duyarsız olduğunu düşünen birinin aşağıdaki yaklaşımlardan hangilerini benimsemesi beklenir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İnsan ve Toplum - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…