Google Adsense Kodu

2018-2019 – İktisada Giriş II – Vize Sınavı

2018-2019 – İktisada Giriş II – Vize Sınavı

1. XX. yüzyılın ortalarında temel üretim faktörlerine aşağıdakilerden hangisi eklenmiştir?

Doğru! Yanlış!

2. Fiyat istikrarsızlığı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

3. İstihdam dar anlamda aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangileri enflasyonun ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkileyeceğini ileri sürenlerin gerekçeleri arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

5. Piyasada geçerli olan ücreti kabul ettiği takdirde çalışabilecek durumda olan ancak iş olduğu halde çalışmayanların oluşturduğu işsizlik türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Bir ekonominin üretim kapasitesindeki reel değişimi ölçmenin en güvenilir yolu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Faktör fiyatlarıyla safi milli hasıla aşağıdakilerden hangisine eşittir?

Doğru! Yanlış!

8. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından geliştirilen; gelir, eğitim, ve sağlıklı yaşam sürelerini hesaba katarak ülkeleri insani gelişme düzeyine göre sıralayan endeks aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Bir ülkede üretilen tüm nihai mal ve hizmetlerin genel fiyat ortalamasındaki değişimi yansıtan indeks aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. GSYH harcama yaklaşımı ile hesaplanırken aşağıdakilerden hangisi hesaplamalara katılmaz?

Doğru! Yanlış!

11. Toplam harcamaların en önemli bileşeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdaki durumlardan hangisi reel faiz oranının yüzde 5 olmasını ifade eder?

Doğru! Yanlış!

13. "Vergiler ödendikten sonra kalan cari gelire ________ adı verilir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

14. Bir şeyden daha fazla elde etmek için başka bir şeyden vazgeçme zorunluluğuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. Keynesyen tüketim fonksiyonunda, toplam tüketim harcamalarının toplam harcanabilir gelir tarafından belirlenen kısmına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

16. Yıllık büyüme oranı %7 olan bir ülke için kişi başına düşen milli gelir kaç yıl sonra iki katına çıkar?

Doğru! Yanlış!

17. Üretime katılan son işçinin, işletmenin toplam hasılasında meydana getirdiği değişikliğe ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

18. Veri teknoloji altında, iş gücü ve sermayenin bir araya gelerek hasılayı üretmesini gösteren matematiksel ilişkiye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

19. İçinde tanımlanmış bir mal demeti bulunan sepeti satın alabilmek için cari yılda yapılacak harcama ile aynı sepeti baz yılda satın alabilmek için yapılan ödemenin birbirine oranına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

20. Toplam hasılanın, bu hasılayı üreten sermaye stoku ve işgücüne oranına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İktisada Giriş II - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…