Google Adsense Kodu

2018-2019 – Hukukun Temel Kavramları – Yaz Okulu Sınavı

LÜTFEN DİKKAT!!!

Bu “Sınav Testi”ndeki bazı sorular ile cevapları, testin hazırlandığı dönemde yürürlükte olan kanun ile kanunun diğer mevzuat hükümlerine hazırlanmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, bu “sınav testi”ne konu olan kanun ile yine bu kanuna ait mevzuatlarında çeşitli değişiklikler yapılmış ise, testdeki bazı sorular ile cevaplarında da değişiklikler olacaktır.

Bu nedenle; şimdi yapacağınız sınav hazırlığı çalışmanızda bu “Sınav Testi”ndeki sorular ile cevapları günümüzde yürürlükte olan kanun ile bu kanunun mevzuatlarına göre doğruluğu tarafınızca tekrar “kontrol” edilerek teyit edilmesi sınav başarınız için oldukça önemli olmaktadır.

Ayrıca, bu dersinize ait “sınav test çalışması”nı ders kitaplarınızla birlikte yapmanız daha doğru olacaktır. Sınavlarınızda başarılı olmanız dileğiyle…

2018-2019 – Hukukun Temel Kavramları – Yaz Okulu Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi hukuk kurallarına aykırı bir biçimde yapılmış idari işlemlerin idari yargı organlarınca ortadan kaldırılması hâlinde ortaya çıkan bir yaptırım türüdür?

Doğru! Yanlış!

2. Örf-adet hukuku aşağıdakilerden hangisinde uygulama alanı bulur?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi hukuk kurallarının temel özelliklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

4. Teokratik temellere dayanan yani, dinsel yönetimin benimsendiği, dinsel kuralların etkin olduğu toplumlarda din kuralları hangi kurallar ile eş anlamlı ve eş değerdir?

Doğru! Yanlış!

5. “Bazı uluslararası arılaşmaların onaylanması için kanunla uygun bulunmasına gerek yoktur. Anayasa’mıza göre ekonomik, ticari veya teknik ilişkileri düzenleyen ve süresi ___________ yılı aşmayan anlaşmalar, devlet mâliyesi bakımından bir yüklenme getirmemek, kişi hâllerine ve Türklerin yabancı memleketlerdeki mülkiyet haklarına dokunmamak şartıyla yayımlanma ile yürürlüğe konabilir.” Yukarıdaki ifadede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

6. Türk hukukunda irade serbestisi esastır ancak, kişiler serbest iradeleri ile bir konuda kararlaştırma yapmazlarsa doğacak boşluk aşağıdaki kurallardan hangisi ile doldurularak taraflar arası ilişkilere olabildiğince az müdahale sağlanmış olur?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi hem bir hukuk disiplininin hem de hukuk araştırmasında kullanılan bir yöntemin adıdır?

Doğru! Yanlış!

8. Bölge adliye mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine, değiştirilmesine veya bu mahkemelerin kaldırılmasına, Adalet Bakanlığı’nın önerisi üzerine aşağıdakilerden hangisi karar verir?

Doğru! Yanlış!

9. Hukuku salt toplumsal değişmenin bir aracı olarak gören ve onun kendine özgü bir doğası olduğunu yadsıyan hukuk ideolojisine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. Bir davada ileri sürülen taleplerin maddi hukuk kurallarına göre incelenmesi sonucunda, davanın esas bakımından kabulü veya reddi şeklinde mahkemece verilen nihai karara ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi, dava konusunun değer veya tutarına bakılmaksızın taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davalara bakmakla yetkilidir?

Doğru! Yanlış!

12. Fıkıh’ın, İslam Hukuku’nda işlenen ve suç sayılan fiiller ile bunlara uygulanacak yaptırımları gösteren kısmı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi özel haklardan biridir?

Doğru! Yanlış!

14. Davalının, davacının ileri sürdüğü olay ve dava konusunu kabul etmekle birlikte, kendi edimini yerine getirmekten çekinmesini haklı gösterecek karşı sebepleri ileri sürmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. Özel haklar, kullanılmalarının yarattığı hukuki etki bakımından amaçlarına göre ayrıma tâbi tutulduğunda, değiştirici yenilik doğuran hak aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Hakkın korunması söz konusu olduğunda, aşağıdaki dava türlerinden hangisi ile davacı mahkemeden davalının bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesini talep eder?

Doğru! Yanlış!

17. Temel inceleme konuları; “devletin tanımı, öğeleri, tarihsel gelişimi, devlet yapıları ve insan hakları” olan, hukuk felsefesi ve Anayasa Hukuku ile yakın ilişkili olarak nitelendirilen kamu hukuku dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi Aile Hukuku kapsamında incelenen bir kavramdır?

Doğru! Yanlış!

19. Borçlar Kanunu’nda düzenlenen, bir sözleşmenin yapılması sırasında sözleşmeyi düzenleyenin, ileride çok sayıdaki benzer sözleşmede kullanmak amacıyla önceden, tek başına hazırlayarak karşı tarafa sunduğu sözleşme hükümlerini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi uluslararası kamu hukukunun temel kaynaklarından biridir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Hukukun Temel Kavramları - Yaz Okulu Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…