Google Adsense Kodu

2018-2019 – Bilim Felsefesi – Yaz Okulu Sınavı

2018-2019 – Bilim Felsefesi – Yaz Okulu Sınavı

1. Geçerli tümdengelimsel çıkarım ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi somut bir nesne değildir?

Doğru! Yanlış!

3. Kabul Koşulu ne demektir?

Doğru! Yanlış!

4. Bir "a" nesne dizgesinin "t" zamanında ve "u" yerindeki sıcaklığının hangi değeri taşıdığının gözlem ve/veya deneyle saptanması işlemi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi gözlemin yapısını oluşturan öğelerden “gözlemleyenler”in içinde yer alır?

Doğru! Yanlış!

6. Bir gözleme yol açan soru için, gözlemin doğruladığı olanaklı yanıtı doğru kılan olguya ne denir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangileri bilim felsefesindeki olasılık çeşitlerindendir?

Doğru! Yanlış!

8. Tümdengelimsel-yasacı açıklamada, açıklayan-önermenin bileşenleri arasında en az bir olasılıksal yasanın bulunduğu açıklama türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. "A" bilimsel önermesinin "P" olarak gösterilen bilgisel olasılığı aşağıdakilerden hangisine eşit olabilir?

Doğru! Yanlış!

10. R rastlantı deneyi, içinde rastgele dağılmış ve renk haricinde özdeş 10 adet siyah ve 8 adet kırmızı top bulunan torbadan tek bir topun rastgele çekilmesi işlemidir. Buna göre R deneyinin olasılık fonksiyonu aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?

Doğru! Yanlış!

11. Gerçek (yani evrende varolan) bir nesne dizgesini ve/veya özelliklerini temsil eden maddesel ya da matematiksel nesneye ne denir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisi doğru olsa bir doğa yasasını ifade eder?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangileri türetilmiş yasalardandır?

Doğru! Yanlış!

14. Temel yasa-görünümlü önerme ile dile getirilebilen yasaya ________ , türetilmiş yasa-görünümlü önerme ile dile getirilebilen yasaya da ________ denir. Yukarıdaki cümledeki boşlukları aşağıdakilerden hangisi sırasıyla ve doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıda verilen “salt tümevarımcı görüş”ün bilimsel yöntem aşamaları aşağıdakilerden hangisinde doğru sıralanmıştır?

Doğru! Yanlış!

16. Bu yöntemde sınanan hipotezlerin sınama-öncesi olasılık derecesinin hep O’dan büyük ve 1’den küçük olduğu, yani hipotezlerin kesin olarak yanlış veya kesin olarak doğru olarak bilinmediği kabul edilir. Burada bahsedilen yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Kari R. Popper'a göre, dayanıklı hipotez kavramının tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Bir teorinin hipotezlerinden tümdengelimsel olarak türetilen bir önermenin değillemesi gözlem ve/veya deneyle doğrulanmış bir gözlem önermesi ise, bu önermenin dile getirdiği olguya sözü geçen teoriye ilişkin bir ________ denir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

19. Kuhn’un ortaya attığı görüşe göre; herhangi bir bilim dalında bunalım dönemine girmiş eski bilimsel paradigmanın bilim insanları topluluğunca ret edilip, yerine eskisiyle hiç bağdaşmayan yeni bir bilimsel paradigmanın kabul edilmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

20. Olağan bilim dönemiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Bilim Felsefesi - Yaz Okulu Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…