Google Adsense Kodu

2017-2018 – Türkiye’nin Toplumsal Yapısı – Final Sınavı

2017-2018 – Türkiye’nin Toplumsal Yapısı – Final Sınavı

1. Hofstede’nin kültür araştırması sonuçlarına göre aşağıdakilerden hangisi belirsizlikten kaçınmanın en yüksek düzeyde yaşandığı ülkelerden biridir?

Doğru! Yanlış!

2. Bir ilin aldığı göç ile verdiği göç arasındaki farka ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

3. Genellikle vasıfsız ve eğitimsiz bir iş gücünden oluşan ve daha çok kol emeğine dayalı işlerde istihdam edilen toplumsal sınıf aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Belirli yaş grubundaki ve aynı seviyedeki bireylere, amaca göre hazırlanmış programlarla okul çatısı altında verilen düzenli eğitime ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

5. Evrensel, tüm dünyada kendine bağlı kiliseler bulunan anlamına gelen statüye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangileri laiklik için kabul edilmiş esaslar arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangileri Türkiye ekonomisinde 1940-1946 döneminde yaşanan gelişmeler arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

8. Dinin devlete tabi olmayıp ondan ayrı bir yerde olduğu concordat tarzı ayrılma modelinin görüldüğü ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Wilson'un dinsel kurumlar, eylemler ve dinsel bilincin toplumsal önemini kaybetmesi olarak tanımladığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Sosyalizm ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi Hazine Müsteşarlığının görevlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

Hazine Müsteşarlığı, 10 Temmuz 2018 tarihinde yayınlanan 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tüm görev ve yetkileriyle Maliye Bakanlığı ile birleşip, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı adını aldı. Güncelleme: 05.04.2022

12. Aşağıdakilerden hangisi spesifik piyasalara yönelik kurumlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

13. Anayasanın değiştirilmesi girişimi ancak TBMM üye tamsayısının en az ________ birinin yazılı teklifiyle başlatılabilir. Yukarıdaki cümleyi aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

Anayasa değişikliği diğer kanunlardan farklı olarak çeşitli usuli işlemlere tabidir. Hiç şüphesiz anayasa değişikliğini yapmaya yetkili yegane kurum Türkiye Büyük Millet Meclisidir. Anayasa değişikliği süreci ise temelde şu aşamalardan ibarettir: -Değişik Anayasa Teklif Taslağının Oluşturulması: Her şeyden önce değiştirilmesi istenen anayasanın, nasıl bir hal alacağı ve hangi hükümleri ihtiva edeceği belirlenir. Taslağın oluşturulması uygulamada anayasa hukuku ve siyaset bilimi profesörlerinin tavsiyeleri dikkate alınarak hazırlanır. -Teklifin Meclise Sunulması: Oluşturulan teklif metni meclis genel kuruluna sunulur. Hukuken bu işleme "anayasa değişikliği teklifi" adı verilir. Anayasa değişikliği teklifinin sunulması için, 200 milletvekilinin imzası (üçte bir milletvekili) gerekir. -Sunulan Teklifin Kabul Edilmesi: Anayasa değişikliği teklifi genel kurula sunulmasından itibaren, teklifin meclisce kabul edilmesi gerekir. Kabul işlemi ise 360 (3/5) milletvekilinin oyuyla mümkündür. -Anayasa Metninin Kabul Edilmesi: Meclisce kabul edilen teklifin son halini alması için komisyonlara bırakılarak çalışmalar yürütülür. Çalışmalar neticesinde anayasa değişikliğinin son hali meclis genel kuruluna oylanmak üzere getirilir. Bu aşamadan sonra 3 ihtimal bulunur: -360'dan daha az milletvekilinin onaylaması: teklif reddedilir. -360'dan fazla 400'den az sayıda milletvekilinin onaylaması: teklif kabul edilir ve Cumhurbaşkanına gönderilir. Cumhurbaşkanı teklifi ya halkoyuna sunar ya da tekrar görüşülmek üzere geri gönderir. Doğrudan kabul ederek yürürlüğe koyması mümkün değildir. -400 ve daha fazla milletvekilinin onaylaması: teklif kabul edilir ve Cumhurbaşkanına gönderilir. Cumhurbaşkanı teklifi ya halkoyuna sunar ya da doğrudan yürürlüğe koyar. Tekrar görüşülmek üzere geri göndermesi mümkün değildir. Teklifin halkoyuna sunulması halinde, bilindiği üzere referandum yapılır. Referandumda geçerli oyların %50'nin 1 fazlası değişikliği kabul ederse, anayasa değişikliği yürürlüğe girer. Görüldüğü üzere, anayasa değişikliğinin yapılmasında kilit nokta siyasi partilerin meclisteki koltuk sayısıdır. Güncelleme: 05.04.2022

14. Piyasada talep azalması nedeniyle üretimin dönemsel olarak daralması durumunda ortaya çıkan ve özellikle ekonomik gerileme dönemlerinde artan işsizlik türüne ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi formel sektör istihdamının tipik özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

16. Kadınların çalışma yaşamında yukarıya doğru yükselmelerini fiili olarak zorlaştıran ancak görünmez olan engele ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

17. Seçme hakkının kişiye özgü olması ve hiçbir suretle başkasına devredilememesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıda verilen cumhurbaşkanlarının, görev yaptıkları dönemler aşağıdakilerden hangisinde eskiden yeniye doğru sıralanmıştır?

Doğru! Yanlış!

19. 4857 sayılı İş Yasası’na göre normal çalışma süresi haftada kaç saattir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat Fermanı (Gülhane Hatt-ı Hümayunu) sonrası atılan adımlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Türkiye’nin Toplumsal Yapısı - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…