Google Adsense Kodu

2017-2018 – Türk Dili II – Üç Ders Sınavı

2017-2018 – Türk Dili II – Üç Ders Sınavı

1. İnsanın üç güvenilir arkadaşı vardır: Yaşlı karısı, yaşlı köpeği ve hazır parası. Yukarıdaki cümlede virgülün(,) kullanım gerekçesi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdaki yazı türlerinden hangisinde yazar düşüncelerini ispatlama yoluna gider?

Doğru! Yanlış!

4 “İnternete erişimin temel bir insan hakkı olduğuna dair görüşlerin ağırlık kazandığı bir dönemde yaşıyoruz. Türkiye kamuoyunda da, internetin temel bir hak olduğuna dair, gelişmiş ülkelerin de ötesinde bir algı olduğunu bazı kamuoyu araştırmaları aracılığı ile öğreniyoruz. BBC’nin 2011 yılında 26 ülkede yaptırdığı bir araştırma, katılımcıların yüzde 80’inin interneti temel bir hak olarak gördüğüne işaret ediyor. Türkiye’de internet erişimini kendileri için temel bir hak olarak görenlerin oranını da yüzde 91 olarak gösteriyor.” Yukarıdaki paragrafta aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi ağır basmaktadır?

Doğru! Yanlış!

5. Bilimsel bir yazıda çalışmanın çerçevesi, ________ bölümünde çizilir. Araştırmacının konuyu nasıl sınırladığı ve ne çerçevede, hangi yöntemle ele alacağı bu bölümde mutlaka belirtilmelidir. Böylece araştırmacı, hazırlayacağı yazının küçük bir haritasını çıkarmış olur. Yukarıdaki parçada boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

6. Tutanakla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıda yazarlarıyla birlikte verilmiş olan eserlerden hangisi Türk edebiyatında didaktik şiirin ilk örneği olarak bilinmektedir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi dram türünün özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

9. Bilimsel yazılarda, yazarın metinde yer vereceği kaynaktan okuduğu bilgileri kendi anlatımıyla ifade etmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. Bilimsel araştırma yazılarında kullanılan dil ve anlatımla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

11. “Çehov, “Bir insanı unutmak istiyorsanız onunla yaşadıklarınızı değil, onun size yaşattıklarını düşünmelisiniz.” sözüyle aslında hikâyecilikte izlediği yolun da ipuçlarını verir. Onun hikâyelerinde olaylar beklenmedik bir sonla bitmez. Aksine bittikten sonra da devam ediyor etkisi bırakır. O; olayları ve kişileri değil, olay ve kişilerin yansıttıkları, hissettirdikleri üzerinde durur.” Yukarıda sözü edilen öykü türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Türkçeye başka dillerden yapılan anlam kopyalamalarında adlar, eylem yapım ekleriyle kullanılabilecekken, zaman zaman verici dilin etkisiyle yanlış yardımcı eylemlerle birlikte kullanılmaktadır. Aşağıdakilerin hangisinde bu duruma örnek bir kullanım vardır?

Doğru! Yanlış!

13. Bir kimseyi, bir düşünceyi, bir durumu açık ya da kapalı biçimde, iğneli bir dille, eleştirme yönü ağır basan şiir türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Zihnin etkin kılınması açısından yararlı olan ve okuma sırasında okumanın kesilerek ya da metne başlanmadan önce metnin görsellerinden, başlığından yola çıkılarak metin hakkında yorumların yapılması şeklinde gerçekleştirilen okuma türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Bir sesi başka seslerden ayırmayı sağlayan fiziksel niteliğe ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

16. Forum'u açık oturumdan ayıran temel özellik aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Okurların yazılı metinden anlam çıkardıkları ya da yorumlarda bulundukları, ön bilgilerini kullandıkları, yazar ve okur arasındaki etkileşime dayalı, uygun bir yöntem ve amaç doğrultusunda düzenli bir ortamda gerçekleştirilen anlam kurma sürecine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

18. Eleştirel düşünmenin temel özellikleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdaki sözlü anlatım türlerinden hangisinde tartışma yer almaz?

Doğru! Yanlış!

20. Dinlenenlerin çok yönlü bakış açısıyla tarafsız bir şekilde ele alındığı, değerlendirildiği, birbirleriyle karşılaştırıldığı dinleme türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Türk Dili II - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…