Google Adsense Kodu

2017-2018 – Tarih Felsefesi I – Vize Sınavı

2017-2018 – Tarih Felsefesi I – Vize Sınavı

1. Geçmişe ilişkin bilgilerin güvenilirliği sorunu, tarihe aşağıdaki disiplinlerden hangisinin bir katkısıdır?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi, felsefe ile tarih arasında içten içe bir bağlantı oluşmasına katkıda bulunan unsurlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

3. Tarihi bir varlık sorunu olarak yorumlayan bir felsefeciyle, onu bir bilgi etkinliği olarak gören felsefecinin ortak varsayımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi, evren kavrayışının temelindeki sorunlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi Collingwood’un tarihe ilişkin sorduğu temel sorulardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Tarihi düşünce ve kuramların genişliğiyle sınırlayarak çerçevesini çizmeye çalışan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Doğa-insan ilişkisini, her ikisi de zaman süreci içinde varolan doğa tarihi ve insan tarihi biçimlerinde ele alan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Tarihin çeşitli aşamalarında bozulmuş olsa da insanın gerçekte mükemmel olduğuna inanan, tarih ile ilgili savunduğu fikirlerde gittikçe geçmişi, insanlığın kendini gerçekleştirdiği bir alan, anlamlı bir bütünlük olarak değerlendiren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Halkını silah gücüyle yöneten, kendini toplumunun üzerinde görerek vatandaşına karşı sorumluluk duygusuyla hareket etmeyen. zorba yönetici anlamındaki Yunanca sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. insanı bütünlüklü bir yapı olarak ele alıp tarih bağlamında ortaya koyan düşünce tarzıdır. Evreni kavramada ve açıklamada ortaya çıkan sorunlara çözüm getirmeyi ya da yeni bir evren kavrayışı geliştirmeyi hedefleyen düşünce ürünleri olarak, evren kavrayışında içerilen tüm soruları da yanıtlama çabasındadır. Yukarıdaki paragrafta açıklanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi Hesiodos’a ait bir eserdir?

Doğru! Yanlış!

12. Ruhu, bütün eylemlerin, yani iyi ve kötü olarak nitelenen her şeyin ardındaki neden olarak gören düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerin hangileri Aristoteles'e göre temel bir bilgi alanı değildir?

Doğru! Yanlış!

14. Barbar sözcüğünün, “henüz Hıristiyanlığı benimsememiş, dolayısıyla medeniyetten ve kültürden nasibini almamış” anlamındaki kullanımı, aşağıdakilerden hangisi tarafından yaygınlaştırılmıştır?

Doğru! Yanlış!

15. Augustinus’un tarih görüşünün izini sürmek için en uygun malzemeyi veren yapıt aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Augustinus’un bir bilgi alanı olarak tarih karşısındaki tutumuna ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

17. Kartacalı Tertullianus’un savunduğu fikirler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

18. Avrupa’da uzun bir süre Antikçağ Yunan düşüncesinde örneği görülen tarzda bir düşünce geleneği oluşmasını engelleyen Katolik Kilisesi, aşağıdakilerden hangisi/hangileri adına hareket etmekte olduğu iddiasındadır?

Doğru! Yanlış!

19. Bazı felsefe tarihçileri Ortaçağ’ın din temelli düşünce yapısının aşağıdaki düşünürlerden hangisi tarafından başlatıldığını ileri sürmektedir?

Doğru! Yanlış!

20. Augustinus’a göre İsa Peygamber, “seçilmiş” insanlara yani Hıristiyanlar’a kurtuluşu müjdelemek ve kurtuluşun yolunu göstermek için yeryüzünde beden olarak görünmüştür. Bu görünme, sonu aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılan tarih sürecinin de başlangıcıdır?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Tarih Felsefesi I - Vize Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…