Google Adsense Kodu

2017-2018 – Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar – Vize Sınavı

2017-2018 – Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar – Vize Sınavı

1. İbn Haldun’un tarihteki en erken sosyolojik metinler arasında yer alan eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Durkheim’ın görüşleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

3. Edebiyat eleştirmeni ve kültür kuramcısı Barthes tarafından yazılan ve mitos kavramının modern toplumda aldığı biçimleri tartışan kitap aşağıdakilerden hangisidir ?

Doğru! Yanlış!

4. Bir toplumda dinin yardımlaşma ağlarını harekete geçirerek bu ağları yaşamın bir parçası haline getirmesi ve bu sayede fakirleri gözetip kollaması dinin hangi kurumla ilişkisinin bir yansıması olarak görülebilir?

Doğru! Yanlış!

5. Ataerkillikle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

6. Fonksiyonalist perspektifle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

7. Gramsci tarafından formüle edilen ve bir toplumda hâkim sınıf ya da yönetici sınıfın iktidarını doğal ve meşru göstermesi durumuna karşılık gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Türkiye’nin 1985’te bazı çekincelerle imzalayıp 2000’de tüm çekinceleri kaldırarak tam taraf olduğu, her türlü cinsiyet ayrımcılığının her düzeyde ortadan kaldırılmasını amaçlayan uluslararası sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Toplumsallaşma, bireyin topluluğun değerlerini ve normlarını öğrenme sürecidir, işte, toplumun değer ve normlarının öğrenilme sürecinin, ailede ve diğer yüz yüze ilişkiler içerisinde gerçekleşmesi ________ kavramıyla ifade edilir. Paragrafta boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

10. Küreselleşme sürecini açıklarken, belirli markaların dünyanın her yerinde bir beğeni ölçütü olarak tüketilmesi olgusuna karşılık olarak kullanılan kavram, aşağıdakilerin hangisinde kavramı ortaya koyan kuramcıyla birlikte verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

11. Taylor’un bilimsel yönetim anlayışının uygulamadaki temsilcisi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi post-modernist örgütlerin özelliklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi İnsan İlişkileri Ekolü'nün temel varsayımlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

14. Türkiye’de kadınlar hangi tarihten itibaren seçme ve seçilme hakkına sahip olmuşlardır?

Doğru! Yanlış!

15. Sosyolojinin başlıca rolünün sosyal eylemin yorumlanması ve anlaşılması olduğunu söyleyen, Protestan ahlakı ve kapitalizmin gelişimi arasında kurduğu ilişkiyle de bu yaklaşımı uygulamış olan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Kitle üretiminin standartlaştırma anlayışından farklı olarak “ürün farklılaştırılmasının artırılması” anlayışının benimsendiği örgütlenme biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangileri Sofistlerin bilgi ve varlığa ilişkin görüşlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

18. Amerikalı antropolog ________ her kültürün kendine özgü olduğunu savunur ve “kültürel gözlük” benzetmesiyle parçası olduğumuz toplumsal yaşamın anlamını yorumlamamızı önerir. Paragrafta boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

19. Aile kurumunun özel mülkiyetin ortaya çıkmasıyla birlikte mirasın güvenceye alınması amacıyla oluşturulduğunu savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı test-yemek-aof-aof.png