Google Adsense Kodu

2017-2018 – Ortaçağ Felsefesi I – Vize Sınavı

2017-2018 – Ortaçağ Felsefesi I – Vize Sınavı

1. Tüm gerçekliğin bir ve ezeli-ebedi olan yetkin ve aşkın bir varlıktan zorunlulukla çıktığını öne süren metafizik öğretiye verilen adlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

2. Felsefe tarihinde “quadrivium”u düşünme pratiğine sokan isim aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi, evrenin yapısını ve Tanrı ile evren arasındaki ilişkiyi açıklamakta hem Stoacılar, hem Plotinos, hem de Augustinus tarafından kullanılmış bir kavramdır?

Doğru! Yanlış!

4. Boethius’a göre aşağıdakilerden hangisi diğer hepsinin üstünde yer alır?

Doğru! Yanlış!

5. Augustinus’u bir dönem etkisi altına alan Manicilik hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır

Doğru! Yanlış!

6. Augustinus, Platon’un anamnesis öğretisinin yerine aşağıdakilerden hangisini koyar?

Doğru! Yanlış!

7. Platon’un Anselmus üzerindeki etkileri konusunda aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

8. Abelardus’un tümellik anlayışı hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

9. Scito te Ipsum başlıklı eserinde çeşitli ahlak sorunlarını ele alan, ahlak anlayışında bireyi ön plana çıkaran ve daha çok adcı diyebileceğimiz bir çizgide yer alan ortaçağ filozofu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Ünlü eseri De Libértate Arbitrii’de özgürlüğü, “iradeyi, bizzat doğruluğun kendisi için doğruluğu devam ettirme gücü” şeklinde tanımlayan ve bu yüzden gerçek anlamda özgür bir insanın sırf doğru olduğu için, bencilce bir tercih yapmasının düşünülemeyecek bir davranış olduğunu savunan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aristoteles’in ikincil töz, Porphyrios’un ise katholou şeklinde andığı kavram aşağıdakilerden hangisine karşılık gelir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdaki görüşlerden hangisi Anselmus’a atfedilemez?

Doğru! Yanlış!

13. Boethius’un Aristoteles’in birincil ousia kavramına karşılık gelecek şekilde kullandığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Eriugena’nın Periphyseon isimli eserinde Tanrı’nın temel bir özelliği olarak andığı anaitios kavramı aşağıdakilerden hangisine karşılık gelir?

Doğru! Yanlış!

15. Eriugena’nın Periphyseon isimli eserinde aşağıdakilerden hangisi Tanrı’nın özünün, insanın en üstün özellikleriyle bile kavranamayacak yapıda olmasının sebeplerinden biri olarak gösterilir?

Doğru! Yanlış!

16. (I) Thomas Aquinas’a göre soyutlama etkinliğinin gerçekleşebilmesi için, aklın, ayırdığı şeylerin birbirlerine bağlı bir varoluş sergilemediklerini anlaması zorunludur. (II) Eğer soyutlanması istenen form, bizzat kendi yapısı gereği bir tür maddeye gereksinim duyuyorsa ve ona dayanıyorsa o zaman soyutlama olanaksız hale gelir. (III) Sadece varoluşta birleşmiş olan nesneler soyutlanabilir. (IV) Soyutlama etkinliğinin, formun maddeden ve bütünün kısımdan soyutlanması şeklinde gerçekleştirilen iki türü vardır. (V) Soyutlama sonucunda ortaya çıkan kavramlar bilmenin aracı değil bilmenin nesnesidirler. Yukarıda Thomas Aquinas’ın “soyutlama” etkinliği hakkındaki düşünceleri ile ilgili numaralandırılmış ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

17. Thomas Aquinas’a göre felsefedeki gerçek ilerleme aşağıdakilerden hangisiyle birlikte ortaya çıkmıştır?

Doğru! Yanlış!

18. Thomas Aquinas’a göre “bir şeyin kendi kendisinden önce gelmesinin aklen imkânsız olması” aşağıdakilerden hangisinin varlığını kabul etmeyi zorunlu hale getirir?

Doğru! Yanlış!

19. Thomas Aquinas’a göre aşağıdakilerden hangisi yaratılış düzeninde en aşağıda bulunan formdur?

Doğru! Yanlış!

20. Thomas Aquinas’a göre aşağıdakilerden hangisi doğal yasanın akıl sahibi varlıkları yönlendirirken kullandığı doğal eğilimlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Ortaçağ Felsefesi I - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…