Google Adsense Kodu

2017-2018 – Ortaçağ Felsefesi I – Final Sınavı

2017-2018 – Ortaçağ Felsefesi I – Final Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi Plotinos’un Enneades isimli eserinde savunulan tezlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi tümellerin gerçekte var olmayan şeyler olduklarını düşünmüştür?

Doğru! Yanlış!

3. On birinci yüzyılda Anselmus tarafından ortaya konan ve birçok Ortaçağ filozofu tarafından benimsenip klasik bir formülasyon olarak kabul gören "fides quaerens intellectum" ifadesi ne anlama gelmektedir?

Doğru! Yanlış!

4. (I) Nadiren belli bir zaman ve belli bir mekandadırlar. (II) Oluş ve bozuluşa tabidirler. (III) Eriugene de tıpkı Aritoteles'in yaptığı gibi bu nesnelere çeşitli nitelikler yükler. (IV) Bir doğa ve onunla birlikte ortaya çıkan ilinekler içerirler. (V) Görülebilir cisimler görülemeyen şeylerden meydana gelirler. Eriugena’ya atfedilen görülebilir ya da duyulanabilir nesneler hakkında yukarıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi Anselmus’un Ontolojik Tanrı Kanıtlamasını reddeden düşünürlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

6. (I) Thomas Aquinas'a göre varlık zorunlu ve tektir. (II) Zorunlu varlık kendisi ne ise o olarak kalan varlıktır. (III) Zorunlu varlık Tanrı'nın kendisidir. (IV) Yaratılış içinde Tanrı kendisi dışındaki bütün varolanlar için bir etkileyici nedendir. (V) Her bir yaratılmış olan, bizzat kendi yetkinliğini elde etmek adına bir çaba göstermektedir. Yukarıdaki paragrafta Thomas Aquinas'ın Tanrı ve varlık ile ilgili numaralandırılmış ifadelerinden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

7. Rogerus Baco’ya göre, bütün bilimleri kuşatan ve tümel bir erdem olarak görülen yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Bonaventura’nın ışık teorisine göre içsel ışık olarak da nitelendirilen üçüncü ışık, hangi işleve sahiptir?

Doğru! Yanlış!

9. Aristoteles’in Fizik adlı eserindeki yanlışlarını ortaya koyan düşünürler aşağıdakilerin hangisinde bir arada verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

10. lohannes Duns Scotus’a göre anlaşılabilir nesneler (res intelligibilis) ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

11. Latin İbn Rüşdcülüğü ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

12. Sigerus de Brabant’a göre dünyadaki olumsallığın başlıca sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Branbant’ın, felsefenin konusu olarak belirlediği yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Cins ve tür kavramları hakkında aşağıda dile getirilen yargılardan hangisi Ockham’a ait değildir?

Doğru! Yanlış!

15. Ockhamlı William’a göre aşağıdakilerden hangisi, Tanrı’nın şeklen olumsuz ama anlamca olumlu sıfatlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

16. Duns Scotus’a göre sezgisel bilginin nesnesi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Thomas Aquinas’ın beş Tanrı kanıtlamasının tümünde de önemli bir tutamak olarak kabul edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Thomasçılar ile Scotusçular arasındaki tartışma ağırlıklı olarak aşağıdakilerden hangisine ilişkindir?

Doğru! Yanlış!

19. Francisco Suarez’e göre doğal yasa hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Doğru! Yanlış!

20. Francisco Suarez’e göre Tanrı’nın tekliğinin a priori yolla kanıtlanması, Tanrı’nın hangi özelliğini esas alır?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Ortaçağ Felsefesi I - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…