Google Adsense Kodu

2017-2018 – Modern Sosyoloji Tarihi – Vize Sınavı

2017-2018 – Modern Sosyoloji Tarihi – Vize Sınavı

1. Genel Sistem Teorisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2. Talcott Parsons'a göre sosyal sistemlerdeki alt sistemlerin işlevleri ile ilgili aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

3. Talcott Parsons’un görüşlerine göre aşağıdakilerin hangisinde toplumsal kontrol hiyerarşisi en önemliden başlayarak önem sırasına göre sıralanmıştır?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi yapısal işlevselciliğin genel özelliklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

5. Talcott Parsons’un görüşlerine göre aşağıdakilerden hangisi sosyal sistemlerin evrimsel değişiminin temelinde yatan dört yapısal değişmeden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi yapısal işlevselci teorinin güçlendirilmesi için çatışma, öznel anlam, ve genelleştirilmiş söylem kavramlarının önemini vurgulamıştır?

Doğru! Yanlış!

7. Zahmetli bir eğitim sürecinden geçerek zaman, emek ve para sarf eden becerikli ve yetenekli bireylerin tabakalaşma piramidinde daha önemli yerlere geldiğini vurgulayan düşünür ya da düşünürler aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. R. Merton’a göre anomi durumundaki bireylerin en yaygın şekilde başvurdukları adaptasyon tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi işlevselciliğe ilk olarak R. Merton’un yaptığı katkılardan biridir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi Püritenler ile ilgili çalışmalar yürüterek beklenen davranışların sınırlarının nasıl değiştiğini ortaya koymuştur?

Doğru! Yanlış!

11. Toplumsal yaşamda anlaşmazlıklara ve uzlaşmazlıklara dikkat çekerek işlevselciliğe yoğun eleştiriler getiren makro düzeydeki yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. C. Wright Mills’in çalışmalarında harmanlamaya çalıştığı iki araştırma yoluna verdiği ad aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

13. C. VVright Mills’e göre aşağıdakilerden hangisi beyaz yakalıların özelliklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

14. C. Wright Mills ampirizmi bilimle eşitleyip kantitatif araştırma tekniklerini fetişleştiren diğer sosyologların çalışmalarını tanımlamak için aşağıdakilerden hangisini kullanmıştır?

Doğru! Yanlış!

15. Lewis Coser’in görüşleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdaki ifadelerden hangisi sembolik etkileşimciliğin temel varsayımları ile örtüşmektedir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi sembolik etkileşimin gelişimine katkıda bulunmamıştır?

Doğru! Yanlış!

18. Toplumsal aktörlerin, toplumsallaşma sürecinin sonraki aşamalarında yeni roller almalarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdaki eserlerden hangisi Lewis Coser’e ait değildir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi G. H. Mead’e göre, zihinsel mekanizmanın insana sağladığı yeteneklerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Modern Sosyoloji Tarihi - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…