Google Adsense Kodu

2017-2018 – Modern Sosyoloji Tarihi – Final Sınavı

2017-2018 – Modern Sosyoloji Tarihi – Final Sınavı

1. “Durum tanımlaması” kavramını geliştiren teorisyen aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Günümüz insanının kendi dışındaki dünyada ve kendi benliğinde olup bitenleri anlamasını sağlayan düşünsel niteliğe “Sosyolojik İmgelem” adını veren sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. T. Parsons’a göre toplumsal kontrol hiyerarşisi içinde en üstte yer alan öge aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. K. Davis ve W. Moore’a göre aşağıdakilerden hangisi toplumsal tabakalaşmanın işlevlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

5. Toplumda sağduyu bilgisinin oluşabilmesi için öncelikle aşağıdaki süreçlerden hangisinin tamamlanması gerekir?

Doğru! Yanlış!

6. Fenomenolojik sosyolojide “bir eylemin ortaya çıkmasına katkıda bulunan geçmiş deneyimleri tanımlamaya çalışan” güdü aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilmektedir?

Doğru! Yanlış!

7. A Schutz’a göre “sen” yönelimi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

8. Aksine inanmak için bir neden yoksa, bireylerin toplumsal dünyadaki olay ve eylemleri kendileri nasıl anlıyorsa diğer bireylerin de aynı şekilde anlayacakları varsayımına, diğer bir deyişle yaşadığımız toplumsal dünyada ilişkiler sistemimizi paylaşan herkesin belirli olgu ve kavramları ortak olarak doğal, iyi ve doğru olarak kabul etmesine fenomenolojik sosyolojide ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

9. A. Schutz’a göre toplumun üyelerinin ortak olarak sahip olduğu ve gündelik yaşamın sürmesi için gerekli olan bilgi birikimine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. H. Garfinkel’e göre genelleştirilmiş sosyolojik açıklamaların yapılamayacak olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. “Üyelik sınıflandırma aygıtı” kavramını geliştiren sosyal bilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Etnometodolojide “Bir durumun belirli özelliklerinin veya görüntülerinin seçilerek bunların temelde var olan kalıpların kanıtları olarak kabul edilmesi, böylece bir kalıp varmış gibi düşünülmesi, daha sonra kalıbın belirli özelliklerinin kalıbın varlığının kanıtı olarak kullanılması” yöntemine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. Etnometodoloji de “Neden sonuç ilişkisi açısından kendine geri dönen olguların niteliği, ya da neden ve sonuç arasındaki döngüsel hareket” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Etnometodoloji terimini ilk olarak 1950’lerde kullanan sosyal bilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. “Geleneksel ve Eleştirel Kuram”, “Akıl Tutulması” ve “Araçsal Aklın Eleştirisi” kitaplarını Frankfurt Okulu kuramcılarından hangisi kaleme almıştır?

Doğru! Yanlış!

16. “Endüstriyel Toplumsal Sınıf ve Sınıf Çatışması” adlı çalışmasında toplumu, bir yüzü çatışma bir yüzü konsensüs olan iki yüzlü bir madalyona benzeten sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Meşruiyet krizleri düşüncesi Frankfurt Okulu düşünürlerinden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

18. “Estetik Teorisi” adlı eser aşağıdakilerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi Frankfurt Okulu kuramcılarından Eric Fromm’un eserlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

20. Frankfurt Okulu olarak anılan topluluk 1923’te hangi isimle kurulmuştur?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Modern Sosyoloji Tarihi - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…