Google Adsense Kodu

2017-2018 – Mantığın Gelişimi – Vize Sınavı

2017-2018 – Mantığın Gelişimi – Vize Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi İslam coğrafyasında ilk mantık çalışmalarını gerçekleştirmiştir?

Doğru! Yanlış!

2. Aristoteles’in Kategoriler, Topikler, Önerme Üstüne (Yorum Üstüne), Birinci Çözümlemeler, İkinci Çözümlemeler kitaplarının oluşturduğu derleme eserinin adı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdaki örneklerde olduğu gibi Aristoteles'in sayısal, türsel ve cinssel olarak üç farklı şekilde uygulandığını belirttiği kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Megaralı Philo, olanaklı kipi, önermenin kendi doğası gereği, doğru olabilen olarak tanımlamıştır. Yukarıda verilen Stoa mantığındaki kip anlayışının oluşumunda belirleyici olan kip tanımından aşağıdaki sonuçlardan hangisi çıkar?

Doğru! Yanlış!

5. “Bu yöntem, genel bir ifade ile tartışan taraflardan biri tarafından diğerinin savının olanaksız bir sonuca yol açtığının gösterilmesidir.” Yukarıdaki ifade aşağıdaki yöntemlerden hangisini ifade eder?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdaki çıkarımda sonuç önermesi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi Gazâlî’nin mantık ve felsefe ilişkisi ile ilgili savlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

8. İlk Müslüman felsefeci ve İslam Dünyası’nda Meşşâî (Aristotelesçi) okulun ilk temsilcisi olarak kabul edilen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi Yunan düşünce dünyasında mantık sistemini oluştururken göz önünde bulundurulmuştur?

Doğru! Yanlış!

10. İslam dünyasında yetişmiş aşağıdaki düşünürlerden hangisi mantığa eleştiriler yöneltmiştir?

Doğru! Yanlış!

11. Stoa mantığında yer alan lekton ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

12. Bağdat okulunun en önemli temsilcisi olan ilk büyük Müslüman mantıkçı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. “İnsan oyun oynayabilendir.” önermesinde yüklem, Aristoteles’in tanımladığı tümellerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Diodorus, Kronus ve Eubulides gibi mantıkçıların yetiştiği okul aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. “ilk bölmede sanat kazanma ve meydana getirme sanatlarına bölünür, ikinci bölmede meydana getirme tanrı işi ve insan işi olmak üzere ikiye bölünür.” Yukarıda Platon’un Sofist diyaloğunda örneğini verdiği yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi Parmenides’in vardığı sonuçlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

17. “Kitâbu’ş-Şifâ” başlıklı eser aşağıdaki Müslüman mantıkçılardan hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıda verilen tipteki çıkarımlara Stoa mantıkçıları ne ad vermiştir?

Doğru! Yanlış!

19. Stoa Okulu’nun kurucusu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. “Gündüz veya gecedir.” önermesi Stoa mantığına göre aşağıdaki bileşik önerme türlerinden hangisine bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Mantığın Gelişimi - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…