Google Adsense Kodu

2017-2018 – İnsan ve Toplum – Vize Sınavı

2017-2018 – İnsan ve Toplum – Vize Sınavı

1. Georg Simmel ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2. Herman ve Chomsky tarafından ortaya atılan, özel mülkiyet altındaki medya kurumlarını sınıf tahakkümünün araçları olarak nitelendiren ve egemenlerin halkın neyi göreceğine, duyacağına ve düşüneceğine karar vererek kamuoyunu yönetme gücüne sahip olduklarını savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Bir araştırmacı yoksulluk ve suç oranları arasındaki ilişkiyi ortaya koyan bir haber izlemektedir. Araştırmacı, haberin toplumu bilgilendirme amacının dışında gizil olarak sistemsel birtakım eleştiriler sunduğunu ifade etmektedir. Buna göre, araştırmacının aşağıdaki medya yaklaşımlardan hangisini savunduğu söylenilebilir?

Doğru! Yanlış!

4. Tönnies’in modern endüstriyel toplumları tanımlamak üzere kullandığı gesellschaft ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

5. Mart 2009 verilerine göre Kuzey Amerika kıtasında yaşayan her yüz kişiden 74’ü, Avrupa’da yaşayan her yüz kişiden 49’u internet erişimine sahipken, Afrika’da yaşayanların yalnızca % 5.6’sı internet erişimine sahiptir. İnternet ortamına erişim ve faydalanmadaki bu farklılığı açıklayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Tönnies’in modern endüstri öncesi toplumlarla modern endüstriyel toplumları karşılaştırmak amacıyla kullandığı kavram çifti aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdaki kavram düşünür eşleştirmelerinden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

8. İtaat, kişinin kendisinden daha güçlü ya da etkili birisinin emrini yerine getirmesidir. Yukarıdaki tanıma göre aşağıdakilerden hangisinde itaat etme söz konusudur?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdaki durumlar medyanın hangi öge ile ilişkisine vurgu yapar?

Doğru! Yanlış!

10. Medyanın insanlara ne yaptığına değil, insanların medyayı ne amaçla kullandığına bakılması gerektiğini vurgulayan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangileri küresel çevresel sorunlar arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

12. Sanayi kentinin değişimini biçimlendiren faktörler aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi kentleri ekonomi politik bir bakış açısıyla analiz eden düşünürlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi Friedman’a göre dünya kentlerinin özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

15. Sanayi öncesi kentler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

16. Radikal ekoloji yaklaşımlarından biri olan derin ekoloji ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

17. 1972 yılında Stockholm’de düzenlenen İnsan Çevresi Konferansı’nın genel sekreteri Maurice Strong tarafından ortaya konulan ve bir dizi deneysel araştırma yazısından oluşan çevrecilik yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi sosyal ekoloji yaklaşımını savunan düşünürlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangileri 1980 öncesi Türkiye’de kentleşme ile ilgili gelişmeler arasında yer alır ?

Doğru! Yanlış!

20. Çevre yaklaşımlarına muhalefet eden ve çevre sorunlarına feminist bakış açısı getiren radikal ekoloji yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - İnsan ve Toplum - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…