Google Adsense Kodu

2017-2018 – Eğitim Psikolojisi – Vize Sınavı

2017-2018 – Eğitim Psikolojisi – Vize Sınavı

1. Aynı anne - babaya sahip olmalarına karşın iki kardeşten birinin 12 aylıkken, diğerinin ise 18 aylıkken konuşmaya başlaması aşağıdaki gelişim ilkelerinden hangisi ile açıklanır?

Doğru! Yanlış!

2. Psikoloji biliminin temel amaçlarından hangisi nasıl ve neden sorularına yanıt arar?

Doğru! Yanlış!

3. Öğretmenlik eğitimi açısından eğitim psikolojisinin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Eğitim psikolojisinin bilgi toplama yöntemlerinden biri olan testlerin en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Etrafta trafik polisi olmadığında kırmızı ışıkta karşıdan karşıya geçen bir yaya, etrafta trafik polisi olduğunda kırmızı ışıkta karşıdan karşıya geçmiyor ve yeşil ışığın yanmasını bekliyorsa, bu kişinin ahlak gelişim aşamalarından hangisine uygun bir davranış sergilediği söylenir?

Doğru! Yanlış!

6. Gelişim psikolojisinin uğraşı alanları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

7. Çocukların motor becerilerini spor ve dans gibi özel amaçlara yönelik kullanmaya başladıkları ve bu alanlarda ustalaştıkları, ayrıca ben merkezlikten uzaklaşıp birden fazla özelliği dikkate alarak gruplama ve üst düzey sınıflama yapabildikleri fiziksel ve bilişsel gelişim dönemleri aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

8. Öğrenme sürecinin bireyin zihninde nasıl gerçekleştiği ve bilginin nasıl anlamlandırıldığı ile ilgili sorular aşağıdaki psikoloji dallarından hangisinin çalışma alanında incelenir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi gelişime etki eden biyolojik değişkenlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi psiko-sosyal gelişim alanında incelenen konulardan biridir?

Doğru! Yanlış!

11. Psiko-sosyal gelişim kuramına göre üretkenliğe karşı durgunluk evresinde gelişim görevlerinin yerine getirilememesi aşağıdakilerden hangisi ile sonuçlanabilir?

Doğru! Yanlış!

12. İnsan davranışlarının basit bir şekilde dışarıdan gelen uyarıcılara verilen tepkilerden oluştuğu düşüncesi, kişilikle ilgili aşağıdaki varsayımlardan hangisine karşılık gelir?

Doğru! Yanlış!

13. Erikson'un psiko-sosyal gelişim kuramına göre gelişimin en kritik evresi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdaki zekâ kuramlarının alt bileşenlerinden hangisi ya da hangileri zekânın kalıtımla taşman biyolojik bileşenine karşılık gelir?

Doğru! Yanlış!

15. Müzik alanında yetenekli bir gurup öğrenciden bir kısmı konservatuvara, bir kısmı ise normal okullarına devam etmişlerdir. Bir süre sonra konservatuvara devam eden öğrencilerin müzik yeteneklerinin ikinci guruba göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bu durum, aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanır?

Doğru! Yanlış!

16. Üç Katmanlı Zekâ Kuramını kabul eden bir araştırmacı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi psikoseksüel gelişim kuramının gizil evresine ait özelliklerden biridir?

Doğru! Yanlış!

18. 20 yüzyılda nesillerin zekâ düzeylerinin giderek artması, “küresel zekâ yükselişi” olarak adlandırılır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisinin küresel zekâ yükselişi üzerindeki etkisi diğerlerine göre daha yüksektir?

Doğru! Yanlış!

19. Psikanalitik kurama göre gerçekçi olma, hazları geciktirme, problem çözme ve kendini koruma gibi algısal ve zihinsel becerileri kapsayan kişilik bileşeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdaki araştırma bulgularından hangisi zekânın çevrenin etkisi ile şekillendiğine kanıt olarak sunulabilir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Eğitim Psikolojisi - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…