Google Adsense Kodu

2017-2018 – Eğitim Psikolojisi – Final Sınavı

2017-2018 – Eğitim Psikolojisi – Final Sınavı

1. Kişiliği, sürekli olarak pekiştirilen bir davranışın alışkanlık haline gelmesi olarak tanımlayan araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi öğretmenlik mesleğinin gerekliliklerinin değişmesine yol açan eğitsel eğilimlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

3. Yapılan araştırmalar son 100 yılda nesillerin ortalama zeka düzeylerinin ve ortalama boy uzunluklarının birlikte arttığını göstermektedir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi araştırma sonuçlarının nedenlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdaki gelişim dönemlerinden hangisi büyüme ve gelişimin en hızlı olduğu dönemlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi yapılandırmacılık yaklaşımının dayandığı kuramsal kökenlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Öğrenme, yaşantı sonucunda zihinsel simge ve bağlantılarımızda meydana gelen uzun süreli değişikliklerdir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bir öğrenme yaşantısı olarak değerlendirilir?

Doğru! Yanlış!

7. Yapılandırmacılık yaklaşımının temel vurgularının tamamını ön plana çıkaran; okulu, yaşamın küçük bir parçası olarak gören yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Öğretim sürecinin sadece geçmiş durumlara göre değil, yeniliklere de açık olması gerekliliği aşağıdaki öğretim ilkelerinden hangisiyle ilgilidir?

Doğru! Yanlış!

9. Bilgi işleme modeline göre, öğrenme malzemesinin ilk karşılaşıldığı anda kısa süreliğine ve herhangi bir işleme tabi tutulmadan depolandığı bellek türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi yapılandırmacı yaklaşıma göre, öğretmenin taşıması gereken özelliklerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

11. İşbirliğine dayalı öğrenmenin başarılı olabilmesi için öğrencilere liderlik, iletişim, sorunları çözme gibi özelliklerin kazandırılması gerektiğini vurgulayan öge aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Bireyin öğrenme sürecinde kendi düşünme biçimi üzerinde düşünmesi, kendisi için en uygun öğrenme biçiminin ne olabileceğine karar vermesi, kendini yeni bir öğrenme biçimine uyarlaması gibi zihinsel süreçler, bilgi işleme modelinde aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanır?

Doğru! Yanlış!

13. İstenmeyen davranış sergileyen öğrencinin dikkatini istendik davranışı sergilemesi için yönlendirmek için gerçekleştirilen etkinlikler davranış yönetiminin hangi yöntemi ile ilgilidir?

Doğru! Yanlış!

14. Önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için tutulan yola ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. Merve Öğretmen kendi aralarında konuşan iki öğrencisini derse döndürmeye çalışırken, sınıfın en yaramazı olan ilhan, arkadaşının kalemine el koyarak not almasını engellemekte, diğer taraftan Büşra ise kaybolan defterini aramaktadır. Bu durum, sınıfın yapısal özelliklerinden hangisi ile ilgilidir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdaki motivasyon teorilerinin hangisi bir kapsam teorisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Dalga etkisi ve öğretmen farkındalığı kavramlarına odaklanarak davranışın ortaya çıkmadan önlenmesi üzerinde durulan sınıf disiplin modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Gökhan öğretmen otokratik liderlik davranışlarına sahip biri olarak sınıfında istenmeyen bir durum olduğunda daha çok cezaya başvurmaktadır. Bu durum, öğrencilerde olumsuz tutumlar oluşmasına yol açmaktadır. Buna göre, Gökhan öğretmenin benimsediği sınıf yönetim modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi içgüdüsel bir davranıştır?

Doğru! Yanlış!

20. Ayşe, bulmaca çözmeyi çok seven bir öğrenciyken, ailesi her bulmacayı bitirdiğinde ona çeşitli ödüller vermeye başlamış. Zamanla Ayşe, bulmacayı sevdiğinden değil, ödülü almak için çözmeye başlamış. Bu durum, aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanır?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Eğitim Psikolojisi - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…