Google Adsense Kodu

2017-2018 – Dil Felsefesi – Vize Sınavı

2017-2018 – Dil Felsefesi – Vize Sınavı

1. Dil felsefesinin çok yakın olduğu bir alan olan zihin felsefesinin genel araştırma konuları aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

2. Bazı dil felsefecileri tümceyi anlamından bağımsız olarak belirli yapısal kurallara göre oluşmuş birer bütün olarak görürler ve bu minvalde tümce ile tümcenin anlamını birbirinden ayrı konular olarak düşünürler. Bu dil felsefecilerine göre tümce ________ bir varlık iken, o cümlenin anlamı ________ bir varlıktır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangisi sırasıyla ve doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

3. “Sokrates konuşmayı severdi.” tümcesindeki “Sokrates” adı ile 'Antik çağın büyük filozofu Sokrates' arasındaki ilişkiye dil felsefesinde ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdaki sorulardan hangisi sentaks ile ilgili değildir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi ikinci dereceden yüklemdir?

Doğru! Yanlış!

6. Dil felsefesinin en kapsamlı araştırma alanı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Bakkala gidip “Ekmek var mı?” diye sorduğumuzda amacımız bakkalda ekmek olup olmadığı konusundaki merakımızı gidermek değil, ekmek satın almak istediğimizi dile getirmektir. Yukarıdaki tümceyi kuran bir kimse dil felsefesinin hangi alanı ile ilgili konuşmaktadır?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi anlamı dış dünyada değil de insan zihninde aramamız gerektiğini düşünen filozoflardan biridir?

Doğru! Yanlış!

9. Platon’un Formlar (ya da İdealar) Kuramı aşağıdaki sorunlardan hangisinin çözümü olarak görülebilir?

Doğru! Yanlış!

10. Arda Denkel’in savunduğu "tikelcilik" görüşüne göre birbirinden farklı tikel kırmızılıklara sahip nesnelerin hepsine "kırmızı" adının verilmesini açıklayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Öznelcilik görüşünün günlük dilde ifadesi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. "Sözcüklere istediğimiz anlamı atfetmekte özgür müyüz?" sorusu anlam kuramıyla ilgili aşağıdaki yaşamsal problemlerden hangisine işaret eder?

Doğru! Yanlış!

13. Newton ya da Einstein’ınki gibi bilimsel paradigmalar fiziksel olguları açıklamak için bir kuram öne sürerken, bir taraftan da dil oluştururlar. O, buna bazı yazılarında “leksikon” bazı yazılarında da “kavramsal çerçeve” adını verir. Yukarıdaki görüşe öncülük eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Deneysel olarak gözlemlenemedikleri için tümelleri ve anlamı tümüyle reddeden görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Frege’ye göre özne yüklem ilişkisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

16. Frege’ye göre kavramlar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

17. “Dünya” ve “cihan” kelimelerinin aynı anlama geldiğini kabul edelim. Bu durumda “dünya yuvarlaktır” tümcesi ile “cihan yuvarlaktır” tümcesi aynı anlama gelmelidir. Buna göre yukarıdaki ilkeye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

18. Frege’nin öncüsü olduğu mantıksalcılık kuramının temel savı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Frege, özdeşlik problemine önerdiği çözümde aşağıdaki ayrımlardan hangisine başvurmuştur?

Doğru! Yanlış!

20. Frege’nin daha sonra revize ettiği, önceki görüşüne göre özdeşlik ilişkisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Dil Felsefesi - Vize Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…