Google Adsense Kodu

2017-2018 – Çağdaş Sosyoloji Kuramları – Final Sınavı

2017-2018 – Çağdaş Sosyoloji Kuramları – Final Sınavı

1. Daniel Bell’in yaklaşımına göre yukarıdaki tabloda ? olan yere aşağıdakilerden hangisi gelmektedir?

Doğru! Yanlış!

2. Sanayi öncesi toplum ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

3. Alain Touraine’in işçi ve işveren sendikaları, odalar, kooperatif üst birlikleri gibi çıkar gruplarının fiyatlar, ücretler vb konularda kendi üyeleri ile hükümet arasında aracılık yapmalarına atıfta bulunduğu kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Alain Touraine’e göre küreselleşmenin egemen olduğu bir dünyada, bir ülkede demokrasinin yaşayabilmesi aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi Ziyauddin Serdar’ın Postmodernizm ile ilgili ilkelerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi modern sanatın özelliklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

7. Zygmunt Bauman’a göre, küreselleşme fikrinden çıkan en derin anlam nedir?

Doğru! Yanlış!

8. Bauman’a göre aşağıdakilerden hangileri modernliğin sloganlarındandır?

Doğru! Yanlış!

9. Tüketim toplumunda yanılsama ihtiyaç üzerinden sağlanır. Galbraith’in belirttiği “ihtiyaçların aslında üretimin ürünü olduğu” görüşünü ________ , “ihtiyaçlar sisteminin üretim sisteminin meyvesi” olduğuna çevirir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi malın gösterge değerini ifade eder?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi Baudrillard’ın kitlelerin her zaman için bir Tanrı düşüncesi yerine bir Tanrı imgesini yeğlediklerinden bahsettiği eserdir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdaki düşüncelerden hangisi Derrida’ya ait değildir?

Doğru! Yanlış!

13. Jacques Derrida’ya göre söz’ün yazıya üstün tarafı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Derrida’nın yaklaşımı çerçevesinde aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

15. Laclau ve Mouffe, Postmarksizme özgü kendi hegemonya kavramlarını oluştururken aşağıdaki Marksist teorisyenlerin hangisinden etkilenmişlerdir?

Doğru! Yanlış!

16. Postmarksizim çerçevesinde, liberal demokratik ideolojiyi reddetmek yerine onu çoğul bir demokrasi doğrultusunda derinleştirme ve genişletme siyaseti olarak tanımlanır. Yukarıdaki ifade aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanabilir?

Doğru! Yanlış!

17. Kuramsal çerçeve ve metodolojik analiz açısından Postmarksizm, Gramsci’nin ________ , Althusser’in ________ anlayışı, Psikanalist Lacan’ın özne anlayışı, Saussure’cü dilbilimi ve Foucault’nun “söylem” anlayışlarının izlerini taşımaktadır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangileri doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi İmmanuel Wallerstein’in belirttiği yarı çevre ülkelerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi Appadurai’ye göre küreselleşmenin gözlenebildiği beş boyuttan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

20. Bir devletin bir başka devletin toprakları da dâhil her türlü kaynağından, sömürü düzeyine varan bir şekilde faydalanmasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Çağdaş Sosyoloji Kuramları - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…