Google Adsense Kodu

2016-2017 – Ortaçağ Felsefesi I – Vize Sınavı

2016-2017 – Ortaçağ Felsefesi I – Vize Sınavı

1. Felsefe tarihinde “quadrivium”u düşünme pratiğine sokan isim aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Augustinus’un memoria kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Plotinos’un, Enneades adlı eserinde öne sürdüğü tezlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. Augustinus’un Tanrı ile karşı karşıya kalınan yer olarak belirlediği, aynı zamanda Tanrı’nın yüceliğinin övülmesi için de bir zemin karakter olan mekan aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Augustinus’un hakikat anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

6. Augustinus’a göre aşağıdakilerden hangisi doğuştan beraberimizde getirdiğimiz şeyler arasında değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Abelardus’un tümel anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

8. Abelardus’a göre bir elmanın yuvarlaklık, yumuşaklık, lezzet gibi özelliklerini görmezden gelip sadece kırmızılık özelliği üzerine odaklanan biri aşağıdaki zihinsel etkinliklerden hangisini gerçekleştirmiş olur?

Doğru! Yanlış!

9. Hayatı hakkındaki en kapsamlı bilgiyi onunla 1079 yılında tanışan Rahip Eadmer adlı bir tarihçinin kaleme aldığı eserden elde ettiğimiz, İtalya’nın kuzeyindeki Aosta’da 1033 yılında Roma asilzadesi bir ailenin çocuğu olarak doğan Bec Manastırı’nın baş rahipliğini de yapan 1494’te aziz ilan edilen ortaçağ düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. “İnsan kanatlı at, tek boynuz gibi pek çok gerçek dışı şey hakkında düşünebilir. Fakat bunların hiçbiri, düşüncede var oldukları için gerçeklikte de var olmayı başaramazlar.” Gaunilon’un bu sözleri aşağıdakilerden hangisine bir itiraz olarak dile getirilmiştir?

Doğru! Yanlış!

11. Eriugena’ya göre Tanrı-dünya ilişkisi, en temelde, aşağıdakilerden hangisine karşılık gelir?

Doğru! Yanlış!

12. Eriugena’nın Periphyseon isimli eserinde aşağıdakilerden hangisi Tanrı’nın özünün, insanın en üstün özellikleriyle bile kavranamayacak yapıda olmasının sebeplerinden biri olarak gösterilir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi Eriugena’nm Periphyseon başlıklı eserinde yaptığı doğa ayrımlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. Eriugena’ya göre Greklerin sıklıkla ousia (öz) anlamına gelecek şekilde kullandıkları kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Tanrı’nın yarattıklarından ve onların niteliklerinden yola çıkılarak anlaşılabileceğini savunan ve böylece yaratılandan yaratana doğru bir nitelik aktarımına dayanan disiplin aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Eriugena’nın imago dei olarak andığı şey aşağıdakilerden hangisine karşılık gelir?

Doğru! Yanlış!

17. Thomas Aquinas’ın varlık anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

18. Thomas Aquinas bileşik varoluş (compositum) ifadesini aşağıdakilerden hangisine karşılık gelecek şekilde kullanmıştır?

Doğru! Yanlış!

19. Thomas Aquinas’ın pay alma (participio) anlayışı hakkında verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

20. Thomas Aquinas’ın Tanrı’yı kanıtlarken izlediği beş yoldan birincisi Tanrı’yı kanıtlarken ağırlıklı olarak aşağıdaki kavramlardan hangisinden yararlanmaktadır?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Ortaçağ Felsefesi I - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…