Google Adsense Kodu

2016-2017 – İnsan ve Toplum – Final Sınavı

2016-2017 – İnsan ve Toplum – Final Sınavı

1. Bir liman kentinde gemi atıkları denize atılmakta, kentin atık suları da kanalizasyon yoluyla denizlere dökülmektedir. Balık çiftliklerinde kullanılan yemlerin deniz tabanında biriktiği görülmüştür. Ayrıca petrol taşıyan bir gemi tankerinde deniz yüzeyine yayılan bir sızıntı tespit edilmiştir. Kentteki tarımsal üretimde ise ilaç ve kimyasal gübre kullanılmaktadır. Yukarıdaki insan faaliyetlerinin yaratacağı öncelikli çevresel sorun nedir?

Doğru! Yanlış!

2. Batılı ya da yerel olmayıp, dünyanın her yerinden gelen etkilere açık olan kültürlere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi demokratik liderlik sergileyen bir yöneticinin ifadelerine bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

4. Wirth'e göre aşağıdakilerden hangisi kent insanının ve etkinliklerinin farklılaşmasını ve toplumsal çeşitliliğin artmasını güçlendiren değişkenlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

5. Göçün büyük oranda endüstri sonrası toplumların ekonomisinde ikincil sektördeki vasıfsız işgücünü karşılamak amacıyla gerçekleştiğini savunan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Ahmet Bey, beş çocuklu ve gelir düzeyi oldukça düşük bir aile babasıdır. Çocukları zorunlu eğitim sonrası okula devam edemeyip çalışmaya başlamışlardır. Ahmet Bey'in çocukları kalifiye işlerde çalışmamakla birlikte, aile gelirine sınırlı da olsa katkıda bulunmaktadırlar. Ali Bey ise iki çocuklu ve gelir düzeyi oldukça yüksek bir aile babasıdır. Ali Bey, ailenin yaşam standartlarının düşeceği ve gelecekte çocuklarına düşecek mirasın, onların sosyal konumlarını sürdürmeye yetmeyeceğini düşündüğünden daha fazla çocuk sahibi olmayı hiçbir zaman istememiştir. Yukarıdaki ailelerin, aile büyüklüğüne ilişkin sınırlamaları hangi nüfus kuramına örnek oluşturur?

Doğru! Yanlış!

7. Thomas Sadler tarafından geliştirilen nüfus kuramıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdaki birimlerden hangileri göç ölçümlerinde kullanılır?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangileri Artan Bireysellik Kuramının varsayımları arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

10. Yurtdışında akrabaları, yakınları, hemşerileri olması halinde bireylerin daha kolay göç etmeye karar verebileceklerini savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. İletişim ve ulaşım teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte göçmenlerin geldikleri yerlere gidip gelerek yakın ilişkilerini sürdürmelerine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

12. Dünya sistemi göç kuramıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

13. Modern vatandaşlık kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

14. 1993 Maastricht Anlaşması ile ilk adımı atılan ve daha sonra 1997 Amsterdam Anlaşması ve 2007 Lizbon Anlaşması ile çerçevesi daha da genişletilen yeni vatandaşlık yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Göçmen veya yerli halkların kendi istekleri ile çoğunluğun kültürüne ve topluma uyum göstermesi, toplumsal normlarını, değer ve düşünce kalıplarını benimsemesi hangi göçmen politikası kapsamında değerlendirilir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi homojen bir ulusla tanımlanan klasik vatandaşlık anlayışının değişmeye başlamasının nedenlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

17. Tıp mesleğinin piyasa ilişkilerinin rekabetçiliğini ve bencilliğini kıran özgeci bir meslek olduğunu savunan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Yorumlayıcı yaklaşıma göre tıbbi bilgi rasyonel ilerleme ile değil toplumsal ilişkiler tarafından üretilmektedir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi tıbbi kozmolojilerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangileri sağlığın toplumlarda eşitsiz olarak dağılmasına neden olan faktörler arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

20. Marksist yaklaşıma göre sağlık bakımı örgütleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - İnsan ve Toplum - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…