Google Adsense Kodu

2016-2017 – Felsefe – Final Sınavı

2016-2017 – Felsefe – Final Sınavı

1. Felsefenin değerini, onun hem bireysel hem de toplumsal anlamdaki katkıları karakterize eder. Aşağıdakilerden hangisi felsefenin toplumsal katkılarından biridir?

Doğru! Yanlış!

2. Öznenin nesne dünyasının bir yansıtıcısı/aynası olduğu varsayımını, bilgide akla kurucu bir rol yükleyerek yıkmaya çalışan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Varlığa insani bir bakış açısıyla yaklaşan, onu insandan hareketle ele alan metafizik anlayış aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. İnsan yaşamının nihai amacının mutluluk olduğunu savunan mutluluk etiğinin üzerinde yoğunlaştığı temel problem aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi siyaset felsefesi konu ve problemlerinin sınıflandırmalarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Etik ve ahlak ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi normatif bir siyaset felsefesi sorusudur?

Doğru! Yanlış!

8. Tekil gözlem önermelerinden sınırlanmamış genellemeler olarak hipotezlere geçişin mantıksal olarak meşru bir geçiş olmadığını ifade eden problem aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Hastanın tedaviyi reddettiği ya da doktorun ağrı kesiciler hariç hastanın tedavisini sürdürmediği ötenazi türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. "Doğru ya da yanlış olduklarına hükmedilebilen ahlaki yargılar ve ahlak önermeleri vardır; işte bu yüzden, ahlak yargıları, fiili ya da olgusal durumlarla karşılaştırılmalarına bağlı olarak belirli bir doğruluk değeri elde ederler." düşüncesini savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Devletin en önemli özelliğinin, güç kullanımını otorite ile bütünleştirmiş olması olduğunu savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdaki düşünürlerden hangisinin doğa durumu eşitlikçi bir devlet temellendirmesiyle sonuçlanmıştır?

Doğru! Yanlış!

13. Öğrenci merkezli ilk eğitim anlayışı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Ahlaklılığın kişiliğin en temel karakteristiği ya da en önemli potansiyeli olduğu inancıyla, esas olarak ahlak üzerinde yoğunlaşan, sahiciliğe ve kendiliğindenliğe verdiği büyük önemle moral eğitimi öne çıkaran eğitim felsefesi yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Estetik tutumu belirleyen en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Estetik niteliklerin nesnelerde fiilen varolduğunu ve estetik deneyimin bize bu özelliklerin bilgisini verdiğini savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Eğitim felsefesinin bütünleştirici boyutunun cisimleştiği yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Freire’nin eleştirdiği geleneksel eğitim anlayışı için kullandığı benzetme aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Sanatın yegane özsel özelliğinin “anlamlı form” veya “formel yetkinlik” olduğunu savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Güzelliğin esas itibarıyla doğada, müzikte ve matematiksel teoriler türünden entelektüel yapımlarda örneklendiğini savunan görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Felsefe - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…