Google Adsense Kodu

2016-2017 – Epistemoloji – Vize Sınavı

2016-2017 – Epistemoloji – Vize Sınavı

1. Öznelerin zihinsel bir durumu olan 'bilgi' içeriği nedeniyle nasıl bir yön taşır?

Doğru! Yanlış!

2. Bilgi konusunda kuramsal bir ilgi beslemenin neden önemli olduğu ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi dünyamızda yer alan sıradan nesnelerin nesnel dayanağının ve varlıksal oluşum yapısının ne olduğunu inceleyen bir felsefe disiplinidir?

Doğru! Yanlış!

4. ABD’de Cumhuriyetçilerin başkan adayı iş adamı Donald Trump, bugün yapması beklenen göçmenlik planıyla ilgili konuşmasından önce Meksika Devlet Başkanı E. Pena Nieto ile görüşeceğini açıkladı. Bu açıklamayı gazeteden okuyan kişi aşağıdakilerden hangisine sahip olmuştur?

Doğru! Yanlış!

5. Ölümlü bir yaşamın anlamı ve gizemi, ölümden sonra bizi neyin beklediği gibi varoluşsal boyut içeren irdelemelere gönderme yapan sorgulama türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdaki ifadelerden hangisi insan türünün ilk ortaya çıktığı çağlarla modern insan arasındaki temel farkı açıklar?

Doğru! Yanlış!

7. Aristoteles, töz kavramı ile Platon’un tümeller kuramını bir açıdan devam ettirmekle birlikte, o kuramı önemli anlamlarda değiştirmeye de yönelir. Buna göre; Aristoteles’in Platon'un kuramında yaptığı değişiklik ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdaki örneklerden hangisi bir canlının doğal olarak sahip olduğu farkındalıktır?

Doğru! Yanlış!

9. Dilimize bilgibilim, bilgi kuramı veya bilgi felsefesi olarak çevrilen felsefenin 'bilgi' ile uğraşan dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Plüton, 1930’da keşfedildiğinde Güneş Sistemi’nin dokuzuncu gezegeni olarak tanımlanmıştır. Ancak 21. yy başlarında Güneş Sistemi’nin dışında Plüton’a benzeyen bir çok cisim tespit edilip, 2006’da Güneş sisteminde bir gezegen olmanın koşulları tanımlanmıştır. Bu tanımlama sonrasında Plüton gezegenlikten çıkarılmıştır. Buna rağmen, “Ben Plüton’un bir gezegen olduğuna inanıyorum.” diyen bir kimse aşağıdaki kavramlardan hangisini ön plana çıkarmaktadır?

Doğru! Yanlış!

11. Bilginin 'iyi' veya 'doğru' örneklerinin, yani dünyaya dair inançlarımızın nasıl olması gerektiği konusu, epistemolojinin nasıl bir çaba olduğunu gösterir?

Doğru! Yanlış!

12. Bir olgunun veya durumun fiziksel olarak olanaksız olması, o olgunun bizim içinde yaşadığımız ve anladığımız fiziksel dünyanın görünen yapısıyla çelişmesi anlamına gelir. Mantıksal olanaksızlık kavramı ise, içinde yaşadığımız evrenin mantıksal yapısıyla çatışan durumlar için kullanılır. Aşağıdakilerden hangisi mantıksal olarak olanaklı iken, fiziksel olarak olanaksızdır?

Doğru! Yanlış!

13. Usçular açısından deneyimciliğin en büyük eksikliği aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi deneyimcilik düşüncesine getirilebilecek eleştirilerden biridir?

Doğru! Yanlış!

15. Locke’a göre duyu verilerimiz bizim dünya bilgimizin temelinde yatmaktadır. Öte yandan, bizim beş duyumuz doğumla birlikte işlevsel duruma gelmektedir. Locke’a göre bu iki düşüncenin bir araya gelmesiyle aşağıdaki sonuçlardan hangisi ortaya çıkar?

Doğru! Yanlış!

16. Sofistler her şeyden şüphe ederek bilgi olanaklı değildir sonucuna varmışlardır. Oysa Descartes kendi felsefi kuramını savlayabilmek için şüpheyi kullanmıştır. Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi Descartes’ın şüphesini sofistlerden ayırır?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi 'Usçuluk' deyimi için söylenemez?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdaki düşünceleri savunan filozof ve savı aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

19. Şüpheciliğin sonuçları pek çok düşünüre oldukça rahatsız edici gelmiş ve felsefe tarihinin önde gelen isimlerinden bazıları bu konuyla derinlemesine ilgilenmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu çabalar içindeki en bilinen örnektir?

Doğru! Yanlış!

20. Kopernik, gök cisimlerinin gözlemcinin çevresinde döndüğünden yola çıkmak yerine, gözlemcinin kendisini döndürüp güneşi sabit tutmayı denemiş ve daha başarılı bilimsel sonuçlar elde etmiştir. Kant, Kopernik’in astronomi alanında gerçekleştirdiği bu devrimi, bilgi ve varlık konularında gerçekleştirdiğini iddia eder. 'Epistemolojik Devrim' olarak adı geçen bu fikir aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Epistemoloji - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…