Google Adsense Kodu

2016-2017 – Epistemoloji – Final Sınavı

2016-2017 – Epistemoloji – Final Sınavı

1. Günlük yaşamda genel olarak sağduyunun yolunu izlediğimiz söylenebilir. Ancak felsefi tartışmalar ve argümanlar söz konusu olduğunda bunların karşısına sağduyuyu çıkararak bir “sağlamlık testi” yapma eğiliminde olmanın sakıncalı yönleri olabilir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi sağduyunun sakıncalı yönlerinden biridir ?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi Platon’un varlık hiyerarşisinde diğerlerinin üstünde yer alır?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi Eski Yunan’da 'Nous' kavramının anlamlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi kuramsal düşünmenin veya logos’un üst düzey uygulanmasının felsefede karşımıza çıkan örneklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi 'İngiliz deneyimci' düşünürlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi biyoloji, psikoloji, epistemoloji gibi disiplin adlarına sonradan eklenen 'logos' kavramının anlamlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Amerikalı felsefeci John Searle temsilcilik ve görüngücülüğün algı anlayışlarına karşı çıkarak, bizim zihnimizin içini değil nesneleri algıladığımızı iddia etmekte ancak nesneleri yalın bir şekilde değil, onların 'yönleri' veya 'durumları' açısından algıladığımızı belirterek gerçekçi kurama farklı bir kimlik ve nitelik kazandırmıştır. Aşağıdaki örneklerden hangisi Searle’ün bu gerçeklik düşüncesine uygundur?

Doğru! Yanlış!

8. Temsilcilik görüşüne göre, nesneler zihnimizin dışındaki gerçekliğin içinde yer alırlar. Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

9. Pragmacı düşünür W. James’e göre doğruluk ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

10. B.Russell, G.E.Moore ve L.Wittgenstein gibi felsefeciler mantıksal atomculuk adı altında Aristoteles’den bu yana felsefede etkisini gösteren tözler ontolojisinden vazgeçerek aşağıdakilerden hangisine geçmişlerdir?

Doğru! Yanlış!

11. Algısal temel bir inancın gerekçeli olmasının nedeni, zihinsellik içinde oluşan duyu verilerinin varlığıdır. Aşağıdaki örneklerden hangisi böyle bir gerekçelendirmeye dayanır?

Doğru! Yanlış!

12. Deneyimsel bir inanç için öne sunulabilecek bir gerekçenin kendisinin nasıl gerekçelendirileceği bir sorun olarak ortaya koyulabilir. Yukarıdaki soruna epistemolojide ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. Bağdaşımcılık görüşü ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

14. Bir kimyacıya göre suyun moleküler çözümlemesi iki hidrojen atomu ve bir oksijen atomunun kovalent bağlarla birleşmesi olarak yapılır. Ancak bu suyun tanımı değildir. Su, oda sıcaklığında sıvı durumunda bulunan, renksiz, kokusuz, tatsız, içilebilen maddedir. Eğer felsefecilerle kimyacılar arasında bir benzerlik kurulacaksa, felsefecilerin de kimyacıların maddeleri moleküler olarak çözümlemesi gibi kavramları çözümlediği söylenebilir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bilginin çözümlenmesidir?

Doğru! Yanlış!

15. Bu çözümler aşağıdaki sorunlardan hangisine karşılık önerilmiştir?

Doğru! Yanlış!

16. Quine'ın doğalcı yaklaşımı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

17. Descartes V.Meditasyon’da Tanrı’nın varlığını Tanrı kavramının tanımından çıkarır. Ona göre Tanrı, 'fevkalade mükemmel varlık' kavramıdır. Tanrı'nın özü her türlü mükemmeli içerir. Varoluş mükemmelliktir. Var olan bir varlık, var olmayan bir varlıktan daha mükemmeldir. Bu yüzden Tanrı'nın özü var olana işaret eder. Descartes’ın bu kanıtı aşağıdaki kanıtlardan hangisine benzer?

Doğru! Yanlış!

18. Wittgenstein'ın dil anlayışına göre bir düşünceyi karşı tarafa doğru ve anlaşılır olarak iletmek için aşağıdakilerden hangisi gereklidir?

Doğru! Yanlış!

19. Estetik içerikli önermelerin bilgi taşımadığını savunan geleneksel görüşün en önemli temsilcisi kimdir?

Doğru! Yanlış!

20. Dilsel eylemlerimizde toplumsallığın ya da toplumsal boyutun nasıl bir rol oynadığı konusunda kritik bir öneme sahip olduğunu gösteren ve “tek kişiye özgü bir dilin olanaksızlığı argümanı” olarak da bilinen argümanı ileri süren çağdaş felsefeci kimdir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Epistemoloji - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…