Google Adsense Kodu

2016-2017 – Çağdaş Sosyoloji Kuramları – Vize Sınavı

2016-2017 – Çağdaş Sosyoloji Kuramları – Vize Sınavı

1. Simon'a göre aşağıdakilerden hangisi sanayi sonrası yeni toplumun liderliğini üstlenen kurumlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

2. Post-endüstriyel toplum kavramının toplumsal yapıdaki değişimi tanımlama çabasından doğduğunu, yani post-endüstriyalizmin asıl etkisinin toplumsal yapı üzerinde olduğunu, politik ve kültürel alanı ancak dolaylı olarak etkilediğini belirten düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi Bell’in öngörüsüne göre yeni çağın temel kurumlarında yer alacak insanlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi Bell’in önkestirim alanlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

5. Veysel Bozkurt sanayi sonrası topluma ilişkin belirgin özelliklerini D. Bell ve diğer sanayi sonrası toplum kuramcıları A. Touraine ve Masuda'nın yaklaşımlarını da kapsayacak biçimde incelemiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu inceleme sonucunda ortaya çıkan değerlendirme başlıklarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi Alain Touraine’e göre, kültürel demokrasi fikriyle amaçlanan husustur?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi Alain Touraine’in modernliğe bakışını ifade eder?

Doğru! Yanlış!

8. Alain Touraine’e göre sanayi sonrası toplumun en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi Alain Touraine’nin 'Modernlik ile Özne ve Demokrasi Arasındaki İlişkiler' ile ilgili düşüncelerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi Alain Touraine’e göre günümüzün en önemli kültürel hareketlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

11. “Aydınlanma, insana kendi aklını kullanma cesaretini vermiştir” sözleri aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi olumlayıcı postmodernistlerin savunduğu bakış açısıdır?

Doğru! Yanlış!

13. Şaylan’a göre aşağıdakilerden hangisi postmodern sanatın estetik özelliklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

14. Lyotard’a göre bilimsel bilgi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

15. Postmodernizmi ne alkışlamanın ne de reddetmenin mümkün olmadığını belirten düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Zygmunt Bauman’a göre, kaos yerine düzen getirme, yakın çevremizdeki dünya parçasını kural tanır, kestirebilir ve denetlenebilir kılma mücadelesi hangi dönemin bir özelliğidir?

Doğru! Yanlış!

17. Bauman’ın küreselleşme yaklaşımına göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi Wagner'in modernlik projesinin temel varsayımlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

19. Zygmunt Bauman’ın, Yahudi soykırımı ve modernlik arasındaki ilişkiyi göstermeye yönelik yazmış olduğu kitap aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Zygmunt Bauman’a göre, aşağıdakilerden hangisi postmodern koşullarda yaratılan bireyin sahip olması gereken özelliklerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Çağdaş Sosyoloji Kuramları - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…