Google Adsense Kodu

2016-2017 – Çağdaş Felsefe I – Final Sınavı

2016-2017 – Çağdaş Felsefe I – Final Sınavı

1. Moore’un “iyi”nin tanımlanamaz olduğuna dair kanıtlaması genellikle aşağıdakilerden hangisi olarak anılır?

Doğru! Yanlış!

2. Wittgenstein’ın resimler ve temsiller görüşlerine göre; dünyayı oluşturan unsurlar aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Aynı yetkinliğe sahip açıklamalar arasında daima daha yalın olanı tercih etmek ve varolanların sayısını gereksiz yere artırmamak gerektiğini savunan ilkeye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. Frege; açık önermeler cinsinden ele aldığı 'kavramlar'a ne ad vermektedir?

Doğru! Yanlış!

5. Wittgenstein’a göre; isimlerin dil için esas olduğu, adların belli bir yöntemle öğrenildiği ve dilin öğrenenlere öğretildiği yöntemin adı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. 'Pozitivizm ve Gerçeklik' adlı eserinde 'Gerçeklikle ilgili tartışmaların daha en başında anlamlı olduğunu söyleyebilir miyiz?' tartışmasını ele alan mantıkçı pozitivist filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Wittgenstein, bir şeyin özünün ne olduğu, görünenin altında yatanın ne olduğu gibi soruların felsefe yapma biçimini etkilediğini düşünmektedir. Buna göre, Wittgenstein; 'Felsefi Soruşturmalar' adlı eserinde bu düşünüş biçimini nasıl adlandırmaktadır?

Doğru! Yanlış!

8. Dizgibilimin sınırları içinde doğruluk yükleminin kullanımını açıklığa kavuşturamamış olan Carnap’a, bu açıklığı kuramıyla öğretmiş filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Doğal diller ile ilgili geliştirdiği anlam kuramında Tarski’nin biçimsel diller için geliştirdiği doğruluk kuramını esas alan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Wittgenstein’ın 'Tractatus' adlı eserinde savunduğu bazı görüşlerini eleştirdiği eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Mantıkçı pozitivistlere göre duyu deneyiminin olanakları içinde doğrulanamayan hiçbir önerme anlamlı kabul edilemez. Buna göre, mantıkçı pozitivizmin aşağıdaki alanlardan hangisiyle yakın bağları vardır?

Doğru! Yanlış!

12. Wittgenstein’ın 'Felsefi Soruşturmalar'da kullandığı yöntemi en iyi özetleyen motto aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi Quine’ın terk edilmesini istediği iki dogmanın terk edildiğinde yaratacağı sonuçlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. Ryle, felsefenin yöntemine ilişkin geliştirdiği tüm düşünceleri hangi kavramla ilişkili olarak tartışmaya koyar?

Doğru! Yanlış!

15. Quine’in gerek deneyciliğin, gerekse mantıksal pozitivistlerin birbiriyle ilişkili iki dogmayı savunduklarını iddia ettiği eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Ryle’nin 'The Concept of Mind' adlı eserinin temel düşüncesi nedir?

Doğru! Yanlış!

17. Fikirler arası bir bağıntıyı ya da bir olguyu ifade etmeyen önermeler nasıl önermelerdir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi günlük dili esas alan filozoflardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Austin’in duyu verilerine dayalı algı anlayışını eleştirdiği eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Mantıksal pozitivizm ve deneyciliğe karşı eleştirileri ile tanınan ve bu eleştiriler üzerinden felsefe ile bilim dalları arasındaki sınırın ortadan kalktığı bütüncü ve doğalcı bir felsefe anlayışının öncüsü olan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Çağdaş Felsefe I - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…