Google Adsense Kodu

2015-2016 – Türkiye’nin Toplumsal Yapısı – Üç Ders Sınavı

2015-2016 – Türkiye’nin Toplumsal Yapısı – Üç Ders Sınavı

1. Osmanlı Tanzimat Dönemi’nde kurulan ve ilköğretim hizmeti veren Avrupa tipi laik okul aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi 1985 ve sonrası Türk sosyoloji yazınında toplumsal yapı üzerine çalışma yapan başlıca araştırmacılardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

3. Dinin devlete tabi olmayıp ondan ayrı bir yerde olduğu concordat tarzı ayrılma modelinin görüldüğü ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Türklerin kesin olarak kullandığı bilinen ilk alfabesi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye tarımındaki yapısal ilişkilerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. F. Engels’e göre aşağıdakilerden hangisinin ortaya çıkışı tek eşli çekirdek aileyi belirginleştirmiştir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi Hazine Müsteşarlığının görevleri arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

Hazine Müsteşarlığı, 10 Temmuz 2018 tarihinde yayınlanan 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tüm görev ve yetkileriyle Maliye Bakanlığı ile birleşip, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı adını aldı. Güncelleme: 05.04.2022

8. Demokrasinin ilk örnekleri aşağıdakilerden hangisinde görülür?

Doğru! Yanlış!

9. Bir malın yurt dışından ithal edilmesi yerine yurt içinde üretilmesini öngören, böylece döviz tasarrufu sağlayan sanayileşme stratejisine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. Diller arasındaki gerçek ayrımın seslerde ve göstergelerde değil, dünya görüşleri arasındaki ayrım olduğunu belirten kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi Hofstede’in kültür araştırması sonuçlarına göre kadınsı (dişil) toplumlardaki temel davranış özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Türkiye’de çalışma yaşamı açısından engelliler için en büyük problem aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Bilginin piyasada alınıp satılan bir ticari meta haline gelmesine neden olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Evrensel, tüm dünyada kendine bağlı kiliseler bulunan anlamına gelen statüye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. Piyasada talep azalması nedeniyle üretimin dönemsel olarak daralması durumunda ortaya çıkan, özellikle ekonomik gerileme dönemlerinde artan işsizlik türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Türkiye’de 1946 yılında çok partili hayata geçişle birlikte ilk seçimlerde iktidara gelen parti aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. İki kişiden oluşan en küçük gruba ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi Bretton Woods ikizleri olarak anılan örgütlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

19. İnsanların toplumsal ve ekonomik pozisyonlarına göre bu pozisyonun bilincinde olsun ya da olmasın bölünmelerine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

20. Vatandaşların seçimlerde hiçbir etki ya da baskı altında kalmadan, sadece kendi istek ve inançları doğrultusunda seçme haklarını kullanabilmeleri ilkesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Türkiye’nin Toplumsal Yapısı - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…