Google Adsense Kodu

2015-2016 – Türkiye’de Felsefenin Gelişimi II – Vize Sınavı

2015-2016 – Türkiye’de Felsefenin Gelişimi II – Vize Sınavı

1. Hilmi Ziya Ülken’in Türkiye’de varlık sorunuyla doğrudan ilgilenmesi bakımından ilk olma özelliği taşıyan yapıtı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Uygur’a göre bilimlerin metafizikten farkı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. T. Duralı’ya göre metafiziğin esas sorunu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. T. Duralı’ya göre varlık öğretisi, transsendental mantık ve ahlak-estetiğini hangi başlık altında toplamak mümkündür?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi, Mengüşoğlu’nun, özne-nesne ilişkisi bağlamında ele aldığı bilgi anlayışlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Varlık felsefesinin teorik zeminde de gelişmekte olduğu savını en çok aşağıdakilerden hangisi destekler?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi Arda Denkel’in amaçladığı unsurlardan biridir?

Doğru! Yanlış!

8. Ahlak Öğretileri / Mutluluk Ahlakı adlı kitap, aşağıdakilerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

9. Akademik yaşamındaki yükselişlerini hazırlayan tüm tez çalışmalarında “mantık”ı mutlaka araştırma konularına dahil etmiş olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Mengüşoğlu’nun “felsefi etik için eleştirel bir hazırlık” olarak tanıttığı çalışması aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Fransız Sosyoloji Okulu’na göre "Mantığın Menşei Problemi" adlı çalışmada, Necati Öner’in ağırlık verdiği sorun/sorunlar aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

12. “Ahlak, bir kişinin, grubun, halkın, sınıfın, ulusun, kültür çevresinin vb. belli bir tarihsel dönemde yaşamına giren ve eylemlerini yönlendiren inanç, değer, norm, buyruk, yasak ve tasarımlar topluluğu ve ağıdır.” Yukarıdaki ahlak tanımı temel alınarak, etik ve ahlak felsefesi hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

13. Osmanlı medreselerinde okutulan başlıca mantık yapıtının yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Z. Gökalp’a göre asri milletin özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Felsefe tarihinin sistemlerden çok problemleri ele alması gerektiğini ileri süren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Nermi Uygur’a göre, bir felsefe tarihçisinin filozof olmasının amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. M. Gökberk’e göre felsefede görülen tutumun öne çıkan özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Estetiğin temel konusu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Felsefenin bir dalı olarak felsefe tarihçiliği, aşağıdaki düşünürlerden hangisiyle başlamıştır?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi, İsmail Tunalı’nın estetik fenomeni üzerinde kurduğu temel yapı taşlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Türkiye'de Felsefenin Gelişimi II - Vize Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…