Google Adsense Kodu

2015-2016 – Türkiye’de Felsefenin Gelişimi II – Üç Ders Sınavı

2015-2016 – Türkiye’de Felsefenin Gelişimi II – Üç Ders Sınavı

1. Macit Gökberk, Türkiye’de felsefenin durumu üzerinde olumsuz görüş bildirirken, aşağıdakilerden en çok hangisinden yoksun olduğumuzu ileri sürmüştür?

Doğru! Yanlış!

2. N. Uygur’a göre felsefe tarihinin kurucuları kimlerdir?

Doğru! Yanlış!

3. Ziya Gökalp’in, halk hükümeti olmanın birinci koşulu olarak, milli kanunları kutsal kabul etmeye işaret ettiği yapıtı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Ahlak felsefesinin kurucuları olarak bilinen filozof çifti aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

5. Teo Grünberg, bilgi, doğruluk, inanma ve belgeleme gibi terimlerin anlamlarının aydınlatılmasını aşağıdakilerden hangisi için başlıca amaç olarak ortaya koymuştur?

Doğru! Yanlış!

6. E. Von Aster’e göre felsefe problemlerinin anlamını kavrayabilmek nasıl mümkündür?

Doğru! Yanlış!

7. Filibeli, dinin gerekliliğini aşağıdakilerden hangisiyle açıklamıştır?

Doğru! Yanlış!

8. Mehmet Aydın’a göre, din felsefesine konusu bakımından en yakın olan disiplin aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Köprülü’ye göre aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nin temel kaynağıdır?

Doğru! Yanlış!

10. Mehmet Aydın’a göre, aşağıdakilerden hangisi din felsefesindeki metafizik bir problemi ifade eder?

Doğru! Yanlış!

11. Ziya Gökalp’a göre çağdaş devletlerde kanun yapma ve yönetme hakkı aşağıdakilerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

12. “Ahlak, bir kişinin, grubun, halkın, sınıfın, ulusun, kültür çevresinin vb. belli bir tarihsel dönemde yaşamına giren ve eylemlerini yönlendiren inanç, değer, norm, buyruk, yasak ve tasarımlar topluluğu ve ağıdır.” Yukarıdaki ahlak tanımı temel alınarak, etik ve ahlak felsefesi hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

13. Ahmet Hilmi’ye göre, dinler hakkında görüş bildirme biçeminin felsefe ekollerine göre değişmesi, aşağıdakilerden hangisini gerektirmektedir?

Doğru! Yanlış!

14. Varlık felsefesi aşağıdakilerden hangisiyle başlamıştır?

Doğru! Yanlış!

15. Ali Suavi, insanı aşağıdakilerden hangisiyle tanımlamıştır?

Doğru! Yanlış!

16. Bilgi felsefesinin kurucusu olarak kabul edilen filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Fuad Köprülü’nün tarih çalışmaları bağlamında, tarihçilikte aşağıdakilerden hangisinin öne çıktığı söylenemez?

Doğru! Yanlış!

18. Ali Fuad Başgil, bir şahsın hayat ve cemiyet hakkında kendi görüşlerini mutlak surette hak ve başkalarınınkini batıl telakki eden cahilane bir düşmanlığa ne ad vermektedir?

Doğru! Yanlış!

19. Osmanlı medreselerinde okutulan başlıca mantık yapıtının yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Hartmann’a göre felsefe tarihinde araştırılması gereken aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Türkiye'de Felsefenin Gelişimi II - Üç Ders Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…