Google Adsense Kodu

2015-2016 – Türk Dili II – Tek Ders Sınavı

2015-2016 – Türk Dili II – Tek Ders Sınavı

1. Yardımcı düşüncelerin yer aldığı kompozisyon bölümü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru işaretinin kullanımı yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

3. (I) Melih Cevdet Anday 13 Mart 1915'de İstanbul'da doğdu. (II) Saraylı bir babanın oğluydu fakat orta halli bir ailede, tahmin edilen sıkıntıları çekerek büyüdü. (III) Babasını sevmiyor, onunla hayat duyumu ve ideolojisi uyuşmuyordu. (IV) Ankara Taş Mektep’ten Orhan Veli ve Oktay Rifat’ın sınıf arkadaşıydı. (V) Bir süre Belçika’da sosyoloji okudu ancak eğitimi II. Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle kesintiye uğradı. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangisinde yazım yanlışı vardır?

Doğru! Yanlış!

4. “Mavi, ahşap kapı ve pencereleri, ahşap sandalyeleri ve rengarenk çiçekleri ile küçük bir Ege kasabasında olduğumuzu her daim hatırlatan bir yer Bozcaada. Bozcaada, gemi ile yaklaşırken adı gibi “boz” gözüken ama içlere doğru ilerlediğinizde üzüm bağları ile dolu, Rum mimarisini yansıtan ve koruma altına alınmış güzel bir ada. Evleri ve sokakları insana şehrin nasıl yorucu ve yutucu olduğunu, insanın insanca yaşama ihtiyacını hatırlatıyor. Yukarıdaki parçanın yazı türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Trajedi türü ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

6. Eskiden “arzuhal” ya da “istida” olarak da adlandırılan ve gerek resmî gerekse özel kuruluşlara bir isteği ya da şikâyeti bildirmek üzere kaleme alınan resmî yazı türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi raporun özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

8. Bir soruna çözüm bulmak için gerekli verilerin planlı ve sistemli bir biçimde toplanması, sınıflandırılması, çözümlenmesi, açıklanması ve yorumlanması sürecine ne denir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdaki dizeler aşağıdaki şiir türlerinden hangisine örnektir?

Doğru! Yanlış!

10. Düş gücünün ve imgelemenin önemli yer tuttuğu, bilgilenmekten çok sanatsal bir tat almak için okunan ve amacın, okurun bilgisini değil, yaşantısını zenginleştirmek olduğu yazı türüne ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

11. Günümüzdeki teknolojik gelişmelerin gölgesinde kalarak unutulmaya yüz tutmuş olan yazı türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi içeriğine göre roman türlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi doğru, güzel ve iyi bir sesin sahip olması gereken temel fiziksel özelliklerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin sesletimi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi dinleme sürecini etkileyen kaynak temelli faktörlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi okuma alışkanlığı edinmeyi etkileyen faktörlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

17. Belirli duyguları anlatmak için el, kol ve baş ile yapılan içgüdüsel veya iradeli hareketlere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

18. Sözcüklerde ve sözcük öbeklerinde bazı hecelerin, cümlenin bütününde de bazı sözcüklerin diğerlerine göre daha yüksek tonda seslendirilmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

19. Anlatılanları daha iyi kavramak amacıyla dinleyenlerin dinleme esnasında birbirleriyle etkileşim içinde oldukları, birbirlerine soru sordukları, paylaşımda bulundukları dinleme türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi okuma sırasında kullanılan stratejilerin amaçları arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Türk Dili II - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…