Google Adsense Kodu

2015-2016 – Toplumsal Değişme Kuramları – Vize Sınavı

2015-2016 – Toplumsal Değişme Kuramları – Vize Sınavı

1. Aydınlanma projesine yönelik eleştirilerin, genel olarak modernite projesine bağlanmasına karşı çıkan ve Aydınlanmanın yıkıcı sonuçlarının, kapitalizme ait olan bugünkü toplumsal ve kültürel durumdan kaynaklandığını ileri süren kuramcı kimdir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal değişmeyi etkileyen teknolojik faktörlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

3. Toplumu, temel unsurları iklim ve coğrafya olan bir sistem olarak gören ve bu unsurların toplumsal yapıya katkısını çözümlemeye çalışan Aydınlanma düşünürü kimdir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi modernitenin kurumsal boyutu olan gözetim unsurlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

5. Avrupa’da, aristokrasi ve kilisenin otoritesi yönetimindeki geleneksel toplum düzenini yıkarak yerine özgürlük, eşitlik ve kardeşlik ilkelerine dayanan yeni bir toplumsal düzen kurmayı hedefleyen devrim aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Max Weber’e göre bürokrasinin en etkili olduğu otorite türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Feodal üretim biçiminde gerçekleşecek değişimin ancak dışarıdan gelen öğelerle olanaklı olduğunu iddia eden düşünür kimdir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi Max Weber’e göre kişinin herhangi bir statü grubuna üyeliği için belirlenmiş öznel değerlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

9. Karl Marx'ın yabancılaşma kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdaki kavramlardan hangisi bir grubun üretici güçler üzerinde denetim kurarak doğrudan üreticileri çalışmaya zorlamasını ifade eder?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi erken dönem işlevselci/evrimci kuramların temel varsayımlarından olan Yönleme varsayımını ifade eder?

Doğru! Yanlış!

12. Parsons’a göre toplumun uyum kapasitesinin artmasını sağlayan ve farklılaşmayla başlayan süreci anlatan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi Neil Smelser’in toplumsal değişmenin belirleyicisi olarak sunduğu temel ilkelerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. Parsons’ın beş farklı eylem kalıbı ve dört farklı toplumsal yapı gruplarını kullanarak modernleşme kuramı geliştiren ve bu kuram ile hem geleneksel hem modern toplumları açıklayan sosyal bilimci kimdir?

Doğru! Yanlış!

15. Doğal Seleksiyon kavramıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

16. Eklemlenme kuramı aşağıdaki kuramcıların hangisinin etkisinde geliştirilmiştir?

Doğru! Yanlış!

17. Eklemlenme kuramının diğer kuramlardan farklı olarak, toplumsal formasyon kavramını kullanarak analiz yaptığı süreçler aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

18. Modernleşme Okulunun teorik arka planında yer alan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Wallerstein'a göre dünya tarihinde şimdiye kadar bütünlük olarak kavramsallaştırılabilecek üç üretim biçimi aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

20. Bağımlılık Okulunun Üçüncü Dünya'nın sorunlarına dair çözüm önerisi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Toplumsal Değişme Kuramları - Vize Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…