Google Adsense Kodu

2015-2016 – Toplumsal Değişme Kuramları – Final Sınavı

2015-2016 – Toplumsal Değişme Kuramları – Final Sınavı

1. Weber’in geleneksel toplumdan modern kapitalist topluma dönüşümün temellerini ideal tipler olarak ele aldığı “etik” ve “ruh” kavramlarıyla açıklamaya çalıştığı eseri aşağıdakilerde hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Avrupa’da genellikle kırsal alanda yaşayan, tarımsal üretim yapan, otoriter ve dini toplumlar olan, homojen bir yapıya sahip ve fazla nüfusu olmayan toplumlara ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

3. Çevrelerine daha iyi uyum sağlayan bireylerin yaşaması, daha zor uyum sağlayan bireylerin yok olması durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. Merkez ve çevre arasındaki ilişkinin bağımlılığın mekânsal bir biçimi olduğunu iddia eden Bağımlılık Okulu kuramcısı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Düzenleme kuramına göre, kapitalizmin büyüme ve genişleme döneminde ortaya çıkan kriz türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. “Toplumsal ilişkilerin karşılıklı etkileşim içerisinde yerel, bölgesel ve ulusal sınırların ötesine geçerek dünya çapında yaygınlaşması” şeklinde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Küresel olarak belirli bölgelerin (Çin, Hindistan, Türkiye) üretim merkezi haline gelmesindeki etken aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi Giddens'ın küreselleşmeyi ele aldığı boyutlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

9. II. Dünya Savaşı Sonrası kapitalizmin kapsamlı dönüşümünü anlatan ve yoğun birikim rejimi olarak bilinen dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Yaygın birikim rejiminin en önemli ayırıcı özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. “Birikim Rejimi” ve “Düzenleme Tarzı” kavramlarını kapitalizmin çözümlemesinde kullanan okul aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. “Ağ (network) toplumu” kavramını ortaya atan sosyal bilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Kalkınma sürecinde toplumsal adaletin ve eşitliğin sağlanmasında hem kadın hem de erkeğin toplumsal rollerini dikkate alan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi 1940 yılında çıkarılan Milli Koruma Kanunu’nun hükümlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi Milli Demokratik Devrimi savunanların seçtiği “kapitalist olmayan yol” yaklaşımının hedeflerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi günümüzde kadın ve kalkınmanın temel konularından biridir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi Tansı Şenyapılı’ya göre, Türkiye'deki gecekondu nüfusunun özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

18. Demokrat Parti’nin 1950 yılında iktidara gelişini “Türkiye tarihinde seçkinler yönetiminden tam sınıf yönetimine kayma” olarak gören sosyal bilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Neriman: "Ben hep böyle girişken ve kendi haklarını bilen bir kadın değildim. Açıköğretime başladım, dışarıdan ortaokulu ve liseyi bitirdim. Şimdi kendime güvenim daha da arttı. Aile içi şiddet gören arkadaşlarım var. Kadın olarak haklarımızı bilmediğimiz için kendimizi savunamıyorduk. Şimdi onlara hakları olduğunu ve kendilerini savunabileceklerini anlatıyorum. Bu durum Kadının insan Hakları Eğitimi'nden sonra bu değişti". Neriman’ın yaşadığı bu deneyim aşağıdaki yaklaşımlardan hangisiyle açıklanabilir?

Doğru! Yanlış!

20. "Kalkınmada Kadın" yaklaşımı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Toplumsal Değişme Kuramları - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…