Google Adsense Kodu

2015-2016 – Sosyal Psikoloji I – Vize Sınavı

2015-2016 – Sosyal Psikoloji I – Vize Sınavı

1. 19. Yüzyılda Almanya’da geliştirilen, kültürel davranışın tarihsel ve karşılaştırmalı olarak çalışılması gerektiğini öne süren ve sosyal psikolojinin Avrupa’daki kökenlerinden biri olan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Her potansiyel katılımcının örnekleme seçilme şansının eşit olduğu örneklem türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Bisiklet kullanımının kalp sağlığı üzerindeki etkisini araştıran bir araştırmada kalp sağlığı aşağıdaki kavramlardan hangisine karşılık gelir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangileri arşiv araştırmasının sınırlılıklarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi doğal gözlemin sınırlılıklarından biridir?

Doğru! Yanlış!

6. İlk edinilen izlenime bağlı olarak sonrasındaki izlenimin daha olumlu ya da daha olumsuz olma durumu aşağıdaki kavramlardan hangisine karşılık gelmektedir?

Doğru! Yanlış!

7. Uygun çıkarsamalar kuramına göre bir davranışa neden yüklemek için dikkat edilmesi gereken temel öğe aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Nedensellik yüklemelerinde bulunulurken "Tutarlılık, Belirginlik ve Yaygınlık" bilgilerinin kullanıldığı kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Bir kişinin sahip olduğu mesleği öğrenip onun dürüst bir insan olduğunu varsaymak, izlenim oluştururken aşağıdaki bilgi türlerinden hangisinin kullanıldığını gösterir?

Doğru! Yanlış!

10. İnsanların kendi davranış ve düşüncelerinin diğer insanlar tarafından da paylaşıldığını abartma eğilimi, aşağıdaki yükleme sürecindeki yanlılıklardan hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi kişinin başkalarının davranışları hakkında karar verirken davranışla ilgili baktığı özelliklerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi insanların bilgiyi yorumlamak için kullanacakları şemanın seçiminde etkili olan faktörlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

13. Zihinsel kısa yollarla ilgili aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

14. Cinsiyet, ırk, meslek, fiziksel görünüş, yerleşim yeri, bir örgüt ya da gruba üye olma gibi ayırt edici bir özelliğe dayanan şema türüne ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. "Kendin yapınca kaza, başkası yapınca hata olur." İfadesini aşağıdaki sosyal biliş kavramlarından hangisi en iyi şekilde açıklamaktadır?

Doğru! Yanlış!

16. Sosyal sorumluluk temeline dayanan (fakirlere yardım gibi) ve bir işi yapamayana yardım etme olarak ortaya çıkan güç aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Ayşe annesinden önce şehir dışında bir haftalık tatil için izin istemiş, annesi izin vermeyince bir günlüğüne aynı mahalledeki arkadaşında kalmak için izin almayı denemiş, bu defa annesi kabul etmiştir. Ayşe’nin kullandığı boyun eğdirme tekniğine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

18. Diş macunuyla ilgili bir reklam filminde beyaz önlüklü bir oyuncu oynatmak, aşağıdaki verilen insanları etkileme yollarından hangisinin en öncelikli olarak kullanıldığını göstermektedir?

Doğru! Yanlış!

19. 1960’larda laboratuvar ortamında yaptığı deneylerle otoriteye itaat konusunu inceleyen bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Otoriteye itaat etmesi için bireye çok güçlü baskı yapılmasına rağmen bazı durumlarda birey itaati kabul etmeyebilmektedir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu itaatsizliğin nedenlerinden biri olamaz?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Sosyal Psikoloji I - Vize Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…