Google Adsense Kodu

2015-2016 – Modern Felsefe I – Vize Sınavı

2015-2016 – Modern Felsefe I – Vize Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi modern çağı ve modern felsefeyi ayrımlaştıran niteliklerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

2. Montaigne’e göre kuşkuculuk en temel anlamıyla aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Mirándola hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

4. Thomas More’a göre ideal devletin temel ülküsü olan “sosyal adalet” ve “eşitlik” ilkesine yönelik en büyük tehdit aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Rönesans döneminde halk egemenliği düşüncesine kesin formunu kazandıran ilk düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. “Modern Felsefe” ifadesi spesifik anlamıyla ele alındığında aşağıdakilerden hangisi 17 . ve 18. yüzyılların başlıca felsefi yaklaşımlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi Descartes’in törebilimini dayandırdığı pratik ilkelerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdaki görüşlerden hangisi Bernardinus Telesius’a ait değildir?

Doğru! Yanlış!

9. Yaptığı gözlemler sonucu, özellikle güneş sistemi içinde, yalın geometrik oranlar bulunduğunu göstermekle gök cisimlerinin düzenlenişinin genel yapısını da keşfettiğine inanan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Bacon’a göre birtakım felsefe sistemlerinden ya da kuramlarından gereğinden fazla etkilenerek dünyayı tamamen bu felsefi sistemlerin ve kuramların bakış açısıyla yorumlayan bir kişi aşağıdaki zihin putlarından hangisinin etkisi altına girmiş olur?

Doğru! Yanlış!

11. Descartes’in “sezgisel doğruluk” anlayışı hakkında verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

12. Modern bilimin kuruluşu bakımından Copernicus ve Keplerin açtığı yolda ilerlemiş, çağdaş gökbilim dinamiğinin, gerekse mekanik fiziğin temellerini atan ve aynı zamanda doğadaki devinimin her türüne ilişkin yasaları formüle den bu nedenle de mekanik fiziğin babası sayılan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Paracelsus'a göre her varlık türünün kendine özgü bir ruhu olsada evrenin bir bütün olarak ruhu vardır. Ona göre bu ruh aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Spinoza’ya göre , kendiliğinden var olan, kendi kendisiyle kavranan, kavramı başka birşeyin kavramına bağlı olmayan şeye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. Spinoza'ya göre insanların hayatta kalma çabasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

16. Leibniz’e göre aşağıdakilerden hangisi “herhangi bir algının, içsel durumun bilincinde olma ya da onu düşünme” anlamına gelir?

Doğru! Yanlış!

17. Malebranche’e göre aşağıdakilerden hangisi duyumu meydana getiren öğelerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

18. Malebranche’a göre öncesiz sonrasız doğrulukların bilgisi aşağıdakilerden hangisiyle mümkündür?

Doğru! Yanlış!

19. Ruh, hiçbir gerçek ilişki içinde olmadığı madde dünyasından birşey ummamalı, kendisini bütünüyle Tanrı'ya ve akla adayarak yaşamalıdır; görüşünü savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Leibniz’in monadları hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - Modern Felsefe I - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…