Google Adsense Kodu

2015-2016 – İnsan ve Toplum – Final Sınavı

2015-2016 – İnsan ve Toplum – Final Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi M. Castells’in kente ilişkin kavramsallaştırmalarından biridir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi küresel çevre sorunlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

3. İç grup ve dış grup kavramlarını geliştiren teorisyen aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Medya kuruluşlarının belli kişi ya da grupların elinde toplanması durumu için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Neoklasik makro göç kuramına göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

6. Doğurganlığın nüfus yoğunluğu ile ters orantılı olduğunu savunan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Terk ettikleri kendi ülkeleri ile yeni yerleştikleri ülkelerdeki eski göçmenler, yeni göçmenler ve göçmen olmayan kişiler arasındaki ortak köken, soydaşlık ve dostluk bağlarından oluşan kişiler arası bağlantıyı açıklamak için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Otoriter ya da doğal bir zorlamadan ötürü gerçekleşen göçe ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

9. Göç hareketlerini anlamak için hem makro hem de mikro yapılara bakmak gerektiğini savunan göç kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Bir yıl içinde tüm yaş grubundan annelerin yaptıkları doğum sayısının, genel nüfusa oranına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

11. Bir yıl içinde, nüfusta meydana gelen ölüm sayısının yaşayan 1000 kişiye oranına karşılık gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Aile, yaşam standartlarının devamlılığını sağlayabilmek için aile büyüklüğünü sınırlı tutar. fikrini savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Sağlık sosyolojisi terimini ilk olarak kullanan bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. “Kliniğin Doğuşu” eserinin yazarı aşağıdaki sosyal bilimcilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Tıbbın insanı bir bütün olarak ele alması gerektiğini savunan ve zihin-beden ikiliğine karşı çıkan sağlık ve hastalık modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Modern vatandaşlık kavramının ortaya çıkmasında en önemli itici güç aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. İnsanların toplumsal rollerinden kaçmak için hasta rolüne büründüklerini ve tıbbın en önemli işlevlerinden birinin, kimin hasta olarak kabul edilip kimin edilemeyeceğinin belirlemesi olduğunu savunan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Fransız tarzı vatandaşlığa ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

19. Ekolojik vatandaşlık kavramını ortaya atan sosyal bilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Azınlık kültürün egemen kültür içinde yeni bir kalıpta karışması ve yeniden oluşmasına karşılık gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - İnsan ve Toplum - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…